Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Bijna de helft dove jongeren heeft psychische klachten’

Bijna de helft van dove jongeren heeft psychische klachten. Betere psychiatrische hulp voor hen is hard nodig.

 

Dat zegt Tiejo van Gent, kinder- en jeugdpsychiater. Hij heeft onderzocht aan welke risico’s dove kinderen bloot kunnen staan en welke factoren belangrijk zijn in de begeleiding en behandeling van deze kinderen.

Onderzoek

Van Gent werkt samen met anderen vanuit de Koninklijke Kentalis, een landelijke zorg- en onderwijsinstelling voor doven en slechthorenden, aan de ontwikkeling van een beter psychiatrisch hulpverleningsnetwerk voor dove en ernstig slechthorende kinderen en jongeren. Van Gent: ‘wij zijn de eerste onderzoekers die in een groep schoolgaande dove jongeren vanuit vijf verschillende gezichtspunten naar psychische problemen hebben gekeken.’ Van Gent heeft het over het gezichtspunt van ouders, leraren, hulpverleners, de jongeren zelf en experts. Alle deelnemers werden psychiatrisch onderzocht en ouders werden geïnterviewd. Een onderzoek van deze omvang is nooit eerder uitgevoerd.

Uitkomst

Het onderzoek heeft bewezen dat bijna de helft van de jongeren psychische klachten heeft die nader onderzocht moeten worden. Een andere bevinding is dat dove kinderen meestal later worden doorverwezen. ‘Dat komt omdat hun problemen vaak moeilijk worden herkend door communicatieproblemen met hun horende omgeving, of omdat men denkt dat hun problemen vooral door doofheid en niet zozeer door een psychische stoornis ontstaan’, aldus Van Gent. Ook vonden ze dat bij dove kinderen met problemen vaak veel stressfactoren tegelijkertijd een rol spelen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks 400 tot 500 dove en ernstig slechthorende kinderen en jongeren behoefte hebben aan geestelijke gezondheidszorg. ‘We moeten ook voor deze groep kinderen goede en gelijkwaardige zorg leveren, en dus kennis op dit gebied verder ontwikkelen. Een landelijke organisatie van gespecialiseerde hulp is daarom hard nodig’, vindt Van Gent.

 

Bron: Universiteit Leiden



Naar homepage



Relevante categorieën: