Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Bijna 5 procent Nederlandse jeugd krijgt ggz-zorg

Bijna 5 procent van de gehele Nederlandse jeugd ontvangt ggz-zorg. Het merendeel daarvan krijgt ambulante hulp. Dat blijkt uit een recente factsheet van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).
Bijna 5 procent Nederlandse jeugd krijgt ggz-zorg

De factsheet is gebaseerd op CBS-cijfers, brancherapporten en jaarverslagen van de bureaus jeugdzorg en AMK's, Kindertelefoon, Jeugd en opvoedhulp, JeugdzorgPlus, Bureau Halt en cluster 4 Speciaal Onderwijs.

 

Toegenomen
Uit de factsheet  blijkt verder dat het gebruik van psychosociale hulp in zijn totaliteit is toegenomen tussen 2008 en 2011. Terwijl het aantal 0-17 jarigen in Nederland juist daalde, met zo’n 1,2 procent. De inzet van bureau jeugdzorg steeg bijvoorbeeld met 10,5 procent.


Jeugd-ggz

De grootste toename stijging van de vraag naar hulp betreft de jeugd-ggz. Bijna 5 procent ontvangt ggz-zorg. Het gebruik van zorg in de eerstelijns-ggz is in 2011 toegenomen met 2.430 jeugdigen, zo’n 30 procent meer dan in 2008. In de tweedelijns-ggz is het aantal jeugdigen toegenomen met 16.387, een toename van 10,7 procent.

 

LVG-jeugd
Bij de zorg voor LVG-jeugd in orthopedagogische behandelcentra was er tussen 2009 en 2010 een opmerkelijke daling te zien en tussen 2010 en 2011 weer een stijging.

 

Klik hier om de factsheet te openen en de cijfers te bekijken.

 



Naar homepage



Relevante categorieën:

LVG |
ggz |