Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Bied vrouwen van Antilliaanse drugscriminelen grootschalig sociaal programma’

Vrouwen van Antilliaanse drugscriminelen spelen binnen het criminele circuit een dominantere rol dan vaak wordt gedacht.
Een van de gevolgen is dat de criminaliteit op volgende generaties wordt doorgegeven. Om dit patroon te doorbreken moet je deze vrouwen een grootschalig sociaal programma aanbieden. Dit stelt Marion van San, hoogleraar Jeugd en Educatie van Antillianen aan de Universiteit Utrecht in haar oratie op 28 september, getiteld De aantrekkingskracht van “gevaarlijke” mannen.

Aangetrokken tot "gevaarlijke" mannen
Vrouwen van Antilliaanse drugscriminelen hebben één ding gemeen met Italiaanse maffiavrouwen: zij voelen zich aangetrokken tot ‘gevaarlijke’ mannen. Die bieden hen immers de belofte op een beter bestaan, stelt Van San. De aard van de gepleegde misdaden van de Italiaanse maffia is van een heel andere orde dan die in het Antilliaanse drugscircuit, volgens Van San. Toch zijn er volgend de kersverse hoogleraar opvallende overeenkomsten in de rol die vrouwen binnen beide circuits spelen.

Moedermythe
Van San baseert haar bevindingen op vakliteratuur en biografieën van bekende en minder bekende maffiavrouwen. Zowel vrouwen binnen de maffia, als vrouwen van Antilliaanse mannen die in de drugseconomie opereren, worden verheerlijkt als onschuldige, mythische moederfiguren. Ten onrechte, zo blijkt uit onderzoek. Van San: ‘Deze vrouwen raken op allerlei manieren betrokken bij de criminele praktijken van hun mannen. In de praktische zin, door allerlei hand- en spandiensten te verrichten. Maar een minstens zo belangrijke rol vervullen zij doordat zij de dynastie in stand houden en waarden die gunstig staan ten aanzien van criminaliteit aan de volgende generaties doorgeven.’


Vicieuze cirkel
Antilliaanse vrouwen die zich aangetrokken voelen tot ‘gevaarlijke’ mannen, voeden hun jongens volgens Van San vaak op tot ‘gevaarlijke’ zonen. Naast het feit dat ‘gevaarlijke’ mannen onweerstaanbaar voor ze zijn, is het voor deze vrouwen, die leven aan de onderkant, buitengewoon aantrekkelijk om een ‘gevaarlijke’ zoon te hebben vanwege de status en de bescherming die ze daaraan ontlenen, aldus Van San. Deze zonen zijn op hun beurt weer aantrekkelijk voor jonge vrouwen, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat waar zonder hulp moeilijk uit te komen is.

De oplossing
Van San, die haar werk aan de Universiteit Utrecht combineert met een hoogleraarschap aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen, pleit dan ook voor het opzetten van een grootschalig sociaal programma voor deze Antilliaanse moeders. Zij moeten gecoacht worden op het gebied van scholing en werk, zodat zij een alternatief hebben. Van San: ‘Een belangrijk onderdeel van deze programma’s is het bieden van opvoedingsondersteuning aan de moeders. Bij hen ligt immers niet alleen een deel van het probleem, maar ook de oplossing.’

Video
Klik hier om naar videofilmpje van de oratie van Marion van San te gaan (compilatie).

Bron: Universiteit Utrecht (september 2009)


Naar homepage