Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Vereniging maatschappelijk werkers peilt ook niet-leden over naamsverandering

De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers overweegt om de naam te veranderen in een naam die weergeeft een brede beroepsvereniging te zijn. Dit om ook andere sociaal werkers zich thuis te laten voelen bij de vereniging. Niet-leden worden eveneens gevraagd over dit voorstel te stemmen.
Vereniging maatschappelijk werkers peilt ook niet-leden over naamsverandering

De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers bestaat niet alleen uit maatschappelijk werkers, zoals de naam nu suggereert. Toen de vereniging van sociaal agogen ophield te bestaan, werden de leden uitgenodigd om bij de NVMW te komen. Ook jeugdzorgwerkers hadden geen vereniging en mochten daarom lid worden. Het gevolg is dat er binnen de NVMW nu gediscussieerd wordt over een naamsverandering, zodat andere sociale werkers zich eveneens welkom voelen bij de vereniging.

 

Meer bereiken
‘Hoe meer leden, hoe meer je kunt doen voor profilering en professionalisering’, zegt Jurja Steenmeijer, stafmedewerker communicatie bij de NVMW. ‘Zeker tijdens de transitie is het belangrijk om te waarborgen dat je als professional goed je werk kunt doen. We hopen meer te bereiken als we meer leden hebben.’ Ze legt uit dat je als beroepsvereniging invloed kunt uitoefenen op de wet en bij de minister aan tafel kunt zitten. Als individu kan dat niet.  ‘Mensen zeggen wel: “Al die veranderingen en ons wordt niks gevraagd.” Nee, maar daarom is deze vereniging er: om onze stem te laten horen.’

 

Om te voorkomen dat alleen de huidige leden over de naamsverandering stemmen, roept Steenmeijer ook niet-leden op om de enquête in te vullen. ‘Misschien zijn er sociaal werkers die wel lid zullen worden als de vereniging verbreedt. In dat geval willen we dat graag weten. Denk in elk geval mee.’ De eventuele naamsverandering zal slechts het begin zijn van een grotere doelgroep. Het beleid en de teksten op de site zullen eveneens een breder publiek moeten aanspreken.

 

Sterk merk verdwijnt
Niet iedereen is voor de naamsverandering. Maatschappelijk werkers vormen op dit moment namelijk de overgrote meerderheid: in 2012 waren er zo’n 3700 maatschappelijk werkers en 25 sociale agogen lid. In de afgelopen jaren is die tweede groep wel groter geworden en ook het aandeel jeugdzorgwerkers dat lid is, groeit. ‘De maatschappelijk werkers  zijn echter nog steeds in de meerderheid en zij betalen dus voor het leeuwendeel het bureau en de projecten. Dat kan een reden zijn om te betogen dat daardoor ook deze beroepsgroep centraal moet blijven staan’, legt Steenmeijer uit.

 

Een ander tegenargument is dat de naam ‘Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers’ een bekend merk is. Steenmeijer: ‘Bij een nieuwe naam moeten we die bekendheid weer vanaf de  grond opbouwen.’

 

Enquête
Op 20 november wordt er over het wel of niet veranderen van de naam van de beroepsvereniging gestemd. Voor die tijd is het mogelijk om een enquête in te vullen. Dat kan door hier te klikken.



Naar homepage



Relevante categorieën: