Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Beperkte kennis belemmert steun aan allochtone jongeren met licht verstandelijke beperking

Allochtone jongeren met een licht verstandelijke beperking kampen met veel problemen, maar krijgen vaak niet de aandacht die zij nodig hebben.
Beperkte kennis belemmert steun aan allochtone jongeren met licht verstandelijke beperking

Dit zijn enkele conclusies uit een onderzoek van het Verwey-Jonker instituut in opdracht van Best Buddies Nederland.  

Er zijn geen cijfers over het aantal Turkse en Marokkaanse jongeren met een lichte verstandelijke beperking in Nederland en er is weinig bekend over hun leefsituatie. Ook binnen het eigen gezin wordt de beperking vaak niet herkend of begrepen.


Thuis wonen
Het onderzoek laat zien dat veel van deze jongeren thuis wonen bij hun familie. Mede door het taboe dat in deze culturen nog steeds op het onderwerp verstandelijke beperking rust, wordt er vaak niet over gepraat en geen hulp gezocht. Daarbij komt een dubbele handicap om de hoek kijken: aan de ene kant de dikwijls achtergestelde sociaaleconomische positie van deze gezinnen in de Nederlandse samenleving, en aan de andere kant de verstandelijke beperking van een van de gezinsleden.

 

Beter bereiken
Best Buddies Nederland wil met het onderzoek Turkse en Marokkaanse jongeren met een lichte verstandelijke beperking beter bereiken. Het rapport bevat daarvoor diverse aanbevelingen. Best Buddies wil meer gaan werven op het vso (voortgezet speciaal onderwijs) en praktijkonderwijs. Verder wil zij onder meer haar promotiemateriaal toegankelijk maken voor de jongeren en hun familie, samen met goede voorlichting en het betrekken van de doelgroep bij de reguliere clubs. Op deze manier hoopt Best Buddies Nederland alle jongeren in Nederland met een lichte verstandelijke beperking de kans te geven zich te ontwikkelen met behulp van vriendschap.

 

Informatie over de publicatie

Vriendschap opent een nieuwe wereld. Onderzoek naar Best Buddies projecten voor Turkse en Marokkaanse jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Diane Bulsink & Marjan de Gruijter, 2013. 95 pag. 12 euro. Uitgave: Verwey-Jonker Instituut.

 

De publicatie is te bestellen en gratis te downloaden via www.verwey-jonker.nl








Naar homepage



Relevante categorieën:

LVG |
LVB |