Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Behandeling somberheid via smartphone

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een innovatieve zelfhulpbehandeling op smartphones ontwikkeld voor mensen met somberheidsklachten.
Behandeling somberheid via smartphone

De behandeling heet Moodbuster en is gebaseerd op zelfhulptherapieën met bewezen effectiviteit. Gebruikers van Moodbuster geven vijf keer per dag aan hoe ze zich voelen, waarna een intelligent model bepaalt welke zelfhulpcursus het beste bij de gebruiker past. Tijdens de cursus ontvangt de gebruiker geautomatiseerde ondersteuning via internet en via de smartphone. De zelfhulpcursus bestaat uit informatie en (huiswerk)opdrachten.

Smartphone als personal coach
Moodbuster is de eerste zelfhulpbehandeling waarmee mensen met somberheidsklachten via hun smartphone therapie op maat krijgen. 'Omdat mensen hun smartphone altijd bij zich hebben, kunnen ze steeds op het moment zelf aangeven hoe ze zich voelen', zegt VU-wetenschapper Lisanne Warmerdam. 'Vervolgens krijgen gebruikers therapeutische adviezen op maat via de smartphone.' De VU wil op korte termijn onderzoeken hoe mensen met somberheidsklachten het gebruik van Moodbuster ervaren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden.

Zelfhulpmodules
De behandeling van Moodbuster bestaat uit verschillende modules om de gebruiker te helpen positiever te leren denken, structureel plezierige activiteiten te plannen, problemen op te lossen die samenhangen met somberheid, meer te bewegen en op tijd de voorgeschreven medicijnen in te nemen. Daarnaast onderzoeken de wetenschappers met speciaal hiervoor ontwikkelde meetinstrumenten of er een verband is tussen somberheid en bepaalde fysiologische signalen zoals veranderingen in de hartslag.

Bron: Vrije Universiteit



Naar homepage



Relevante categorieën: