Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Avans-lectoren: ‘transitie jeugdzorg moet leiden tot minder problematiseren’

Ontzorgen en minder problematiseren, dat is waar de wijzigingen in het stelsel van de jeugdzorg voor moeten zorgen. Er moet meer vertrouwen komen in het gezin. Daarvoor pleiten Erna Hooghiemstra en Lisbeth Verharen, lectoren Jeugd, Gezin & Samenleving van Avans Hogeschool.
Avans-lectoren: ‘transitie jeugdzorg moet leiden tot minder problematiseren’

 

Ze houden op vrijdag 19 april hun lectorale redes.
 
Het lectoraat Jeugd, Gezin & Samenleving houdt zich bezig met de transitie van de jeugdzorg.
 
Er waait, zo stellen beide lectoren, een frisse wind door de zorg voor jeugd en gezin. Het hele jeugdstelsel wordt tussen 2012 en 2015 verbouwd. Inmiddels hebben er al veel stelselwijzigingen plaatsgevonden. Tot nu toe zonder voldoende resultaat. Nu wordt gezocht naar een oplossing die duurzaam is. Doel van deze transitie is meer preventie, eerdere ondersteuning, meer uitgaan van eigen kracht en minder problematiseren. Zo’n structurele verandering vraagt volgens Hooghiemstra en Verharen om veel meer dan alleen overheveling van bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheden. Het vraagt om een transformatie in het denken over het functioneren van kinderen en gezinnen. En daaruit voortvloeiend in het denken over de rol van beleid en het bieden van professionele ondersteuning aan kinderen en gezinnen. De aanstaande transitie is een grote operatie, de verwachtingen zijn hoog gespannen. Veel inzet wordt er volgens de lectoren gevraagd van gezinnen zelf, hun omgeving, professionals, instellingen en beleidsambtenaren.
Hooghiemstra en Verharen beschouwen de transitie van de jeugdzorg als een kans. Om het anders te doen, om in het beleid en als professionals daadwerkelijk de omslag te maken naar meer vertrouwen in wat een gezin en zijn omgeving zelf kunnen.  
 


Naar homepage



Relevante categorieën: