Vakbladvoor sociale professionals
en het sociaal domein

Autisme is zichtbaar in kleuterhersenen

In de hersenen van kleuters met autisme zijn afwijkingen zichtbaar die wijzen op een veranderd communicatievermogen in het brein. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht leiden dat af uit de hersenactiviteit van de kinderen.
Autisme is zichtbaar in kleuterhersenen

 

Ze beschreven hun resultaten vorige maand in het tijdschrift Brain Connectivity.
De resultaten laten zien dat afwijkende communicatie in de hersenen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van autisme. De afwijkingen in connectiviteit zijn niet eerder bij zulke jonge kinderen met autisme gevonden.
 
Hersenactiviteit
De onderzoekers analyseerden de hersenactiviteit van twaalf kinderen met autisme van gemiddeld 3,5 jaar. Via EEG-opnamen bepaalden ze de ‘connectiviteit’ van de hersenen, de mate waarin verschillende hersengebieden met elkaar informatie uitwisselen. Hetzelfde onderzoek voerden ze uit bij negentien gezonde kinderen.
Bij de kleuters met autisme blijken hersengebieden gemiddeld minder goed met elkaar verbonden te zijn dan bij gezonde kinderen. Het wijst op minder efficiënte communicatie tussen hersengebieden bij jonge kinderen met autisme.
 
Connectiviteit
'De resultaten laten zien dat afwijkende communicatie in de hersenen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van autisme', zegt hoofdonderzoeker dr. Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht. “Ons onderzoek suggereert dat de groei van de connecties in kinderen met autisme anders dan bij normale hersenontwikkeling.”
'Deze afwijkingen in connectiviteit zijn niet eerder bij zulke jonge kinderen met autisme gevonden', vult prof. dr. Chantal Kemner van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en van het UMC Utrecht aan.
 
Het onderzoek is een samenwerking van de afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht met de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Bron: Universiteit Utrecht


Naar homepageRelevante categorieën: