Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Armoede en Participatie, nieuw lectoraat HvA

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) start 1 april met een nieuw lectoraat: Armoede en Participatie. Lector wordt dr. Roeland van Geuns.

In het nieuwe lectoraat gaan onderwijs, gemeente en maatschappelijke organisaties op zoek naar antwoorden op vragen rond armoede en participatie. Hoe voorkom je armoede? Hoe kunnen mensen zelf een rol spelen bij het vinden van werk en het oplossen van hun schulden- en armoedeproblematiek? Wanneer en hoe moeten ze ondersteund worden door gemeentelijke organisaties?

Grote groep kwetsbare inwoners
‘Amsterdam kent een relatief grote groep kwetsbare inwoners’, aldus Roeland van Geuns. ‘Veel mensen kampen met problemen vanwege armoede, schulden en werkloosheid. Zowel de burgers als de stad hebben er baat bij als de hulpverlening voor deze groep mensen effectiever wordt.’

Verbinding
In het lectoraat Armoede en Participatie staat de verbinding tussen deze problemen en het zoeken naar oplossingen centraal. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeente Amsterdam en met maatschappelijke organisaties zoals HVO-Querido (opvangcentra) en de Dienst Werk en Inkomen (DWI). Het lectoraat gaat ook op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden, om zo de wisselwerking tussen onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk te stimuleren.

Goed beeld beroepspraktijk
Studenten profiteren van het lectoraat door de onderzoeksresultaten die hun weg vinden naar het onderwijs. Het betreft hier met name de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Van Geuns: ‘Veel afgestudeerden van de opleidingen uit het domein Maatschappij en Recht komen terecht bij organisaties waar kwetsbare Amsterdammers een beroep op doen. Om effectief aan het werk te kunnen, is het belangrijk dat ze weten wat hen te wachten staat en hoe ze de zelfredzaamheid van hulpzoekenden kunnen bevorderen.
Door onderzoek dat vanuit het lectoraat wordt opgezet en uitgevoerd – bijvoorbeeld naar preventie van problematische schulden of naar het bevorderen van de zelfredzaamheid van uitkeringsgerechtigden op de arbeidsmarkt – krijgen studenten een goed beeld van hun toekomstige beroepspraktijk en van de rol die zij daarin kunnen spelen.’

 Het lectoraat Armoede en Participatie wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.

Curriculum Vitae
Dr. Roeland van Geuns (1954) studeerde Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1990 op een onderzoek naar werkgelegenheidstransities en werkloosheid in oude industriegebieden. Roeland van Geuns is medeoprichter van onderzoek- en adviesbureau Regioplan en heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring met het uitvoeren en leiden van onderzoeks- en adviesprojecten op het brede terrein van de sociale zekerheid, inclusief de terreinen van arbeidsmarkt- en re-integratiebeleid, armoedebestrijding en schuldhulpverlening.

Bron: Hogeschool van Amsterdam



Naar homepage



Relevante categorieën: