Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Alcoholgebruik onder Nederlandse kinderen is afgenomen

Bij Nederlandse kinderen onder de vijftien jaar is een daling in alcoholgebruik zichtbaar.

 

Dit blijkt uit het internationale WHO/HBSC-rapport. Hierin staat het onderzoek beschreven naar de gezondheid van jongeren uit Europa, de VS en Canada.

Dalend alcoholgebruik

Aan het onderzoek deden 200.000 kinderen uit negenendertig verschillende landen mee. Met name bij de Nederlandse kinderen van elf tot dertien jaar is het alcoholgebruik afgenomen. Ze drinken, in vergelijking met leeftijdsgenoten uit andere landen, minder vaak alcohol en ze zijn het minst vaak dronken. Hiermee staan de Nederlandse kinderen niet meer bovenaan de lijst van meeste alcoholgebruik in Europa. Bij kinderen van vijftien jaar is er een minder grote afname te zien.

Namens Nederland werken de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel planbureau mee. Het onderzoek wordt vier keer per jaar uitgevoerd.

Verband

De dalende cijfers in het alcoholgebruik van kinderen is volgens de onderzoekers te danken aan de succesvolle preventieve- en interventieprogramma’s van de afgelopen jaren. Deze programma’s hebben zich vooral op kinderen onder de zestien jaar en hun ouders gericht. ‘De grote maatschappelijke onrust over het alcoholgebruik bij jonge kinderen in de afgelopen jaren heeft kennelijk zijn vruchten afgeworpen. Ouders zijn beter op gaan letten’, zegt Wilma Vollebergh, hoogleraar in Utrecht. ‘Het lijkt erop dat ouders de nieuwe boodschap ‘geen alcohol onder de zestien’ goed hebben opgepikt en hun kinderen beter in de gaten zijn gaan houden. Ouders zijn op dit punt wat strenger geworden. Dat zien we vooral bij de kinderen van elf en dertien jaar. Zij gaan minder vaak uit met hun vrienden, roken nog nauwelijks en zijn minder alcohol gaan gebruiken. Nu de oudere groepen nog.’

Overige resultaten

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de Nederlandse kinderen het gelukkigste van Europa zijn. Daarnaast hebben ze over het algemeen een positieve en steunende relatie met hun ouders en klasgenoten. Nederlandse kinderen blijken een gezonde levensstijl te hebben. Ze hebben weinig gezondheidsklachten en doen minder vaak aan de lijn. Aan de andere kant kijken kinderen in Nederland relatief veel televisie, drinken ze veel frisdrank en eten ze niet zo vaak fruit. Ze sporten en bewegen, in vergelijking met kinderen uit andere landen, gemiddeld.

 

Bron: Trimbos-instituut



Naar homepage



Relevante categorieën: