Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Alcohol- en drugsbeleid beter geaccepteerd als doel maatregelen duidelijk is

Beleid om alcohol- en drugsgebruik te verminderen kan effectiever zijn als daar draagvlak voor is onder de bevolking.
Alcohol- en drugsbeleid beter geaccepteerd als doel maatregelen duidelijk is

 

Rosalie van der Sar onderzocht daarvoor de opinie van Nederlandse en Noorse burgers die gematigd negatief blijken te zijn over beperkende maatregelen om het gebruik bij jongeren te verminderen. Van der Sar beveelt aan om bij het invoeren van restrictieve maatregelen te benadrukken dat deze worden ingevoerd om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Van der Sar promoveert op 14 november op haar onderzoek aan de Universiteit van Tilburg.

Van der Sar toont aan dat de verschillen tussen Nederlandse en Noorse burgers klein zijn, ondanks het verschil in de uitvoering van het alcohol- en drugsbeleid. Dit beleid bestaat voornamelijk uit educatieve en restrictieve maatregelen. Educatieve zijn bijvoorbeeld: voorlichtende alcohol campagnes en schoolinterventieprogramma’s op het gebied van alcohol. Restrictieve maatregelen waren een verbod op de verkoop van alcoholische dranken, ook die van mixdranken zoals Breezers in supermarkten, een verbod op happy hours.

Zowel de Nederlandse als de Noorse volwassenen en de jongeren waren positiever over de educatieve maatregelen dan over de restrictieve die drankmisbruik bij jongeren moet tegengaan. Hetzelfde geldt voor beleid ten opzichte van cannabisgebruik.

Van der Sar concludeert dat het bij de uitvoering van restrictieve maatregelen is aan te raden om te benadrukken dat deze zijn ingesteld om gebruik bij jongeren te verminderen.

Bron: Universiteit van Tilburg



Naar homepage



Relevante categorieën: