Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Agenda

11e Jaarcongres LVB

Datum:15 september, 2020
Locatie:Nieuwe Buitensociƫteit - Stationsplein 1, 8011 CW, Zwolle
Website:http://www.lvbcongres.nl
Beschrijving:

Nederland telt ongeveer 2,3 miljoen mensen met zwakbegaafdheid (IQ tussen de 70 en 85). Wanneer er ernstige problemen zijn met sociale redzaamheid worden zij licht verstandelijk beperkt genoemd. De problematiek van deze kinderen, jongeren en volwassenen wordt steeds complexer. De problemen zijn lastig te herkennen en beoordelen en omdat mensen met een LVB zichzelf vaak overschatten en niet willen onderdoen voor anderen, hebben ze de neiging zorg en ondersteuning te mijden. Ook de omgeving overschat deze groep dikwijls, met als gevolg dat mensen met een LVB worden overvraagd. Gevolg is dat er nog meer problemen en frustraties ontstaan die uiteindelijk tot gedrags- of verslavingsproblemen of zelfs tot criminaliteit kunnen leiden. Hoe krijg je als hulpverlener inzicht in deze complexe problematiek? Op welke wijze begeleid en behandel je mensen met een LVB die met deze problemen te kampen hebben? Het 11e Jaarcongres LVB brengt ervaring, kennis en inzicht van de mogelijkheden bij elkaar voor betere hulpverlening aan deze kwetsbare groep.

Tijdens dit congres:

  • Krijg je van dr. Neomi van Duijvenbode de laatste inzichten als het gaat over triple problematiek (mensen met een LVB, verslavingsproblematiek en een psychische stoornis). Hoe krijg je als hulpverlener inzicht in deze problematiek en hoe voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet?
  • Hoor je van Mathijs Zwinkels alles over de spanning tussen meldplicht en vertrouwensrelatie; de rol van angst.
  • Vertelt dr. Marieke Kroezen waarom je probleemgedrag bij mensen met een (L)VB niet als normaal mag beschouwen, en hoe je dit probleemgedrag begeleidt en behandelt.
  • Deelt drs. Jaap Olthof zijn inzichten met je; hoe voelen mensen met een LVB zich in de samenleving en in hoeverre is sociale inclusie mogelijk en ideaal?

In de deelsessies leer je meer over:
  • De toepasbaarheid van Seeking Safety.
  • Hoe een lichaamsgerichte psychomotorische aanpak helpt bij het herkennen en verminderen van seksueel misbruik bij mensen met een LVB.
  • Wat de kansen zijn van social media voor mensen met een LVB; hoe kunnen zij, ook online, meedoen?
  • De praktische inzet van Rots en Water; ervaar zelf wat dit inhoudt en hoe dit voor jongeren met een LVB wordt ingezet.
  • De interventie "Wat vind ik van mijn roken?". Wat kan je doen om cliĆ«nten die willen stoppen met roken goed te ondersteunen?
  • Hoe de Toekomstcoach een spin in het web vormt in het ondersteunen van jongeren met een LVB bij de overgang naar volwassenheid.
  • LVB-Xperience; een pakkend inzicht in de LVB-leefwereld.

Maar, er zijn meer onderwerpen! Ga naar de pagina deelsessies op www.lvbcongres.nl voor een compleet overzicht van de deelsessies.