Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Agenda

Wijzer bij scheiden™

Datum:04 december, 2020
Locatie:Logavak Utrecht
Website:https://www.logavak.nl/aanbod/7/72/1468/wijzer-bij-scheiden
Beschrijving:Met de komst van het gelijkwaardig ouderschap na scheiding zijn de conflicten tussen scheidende ouders over hun kinderen toegenomen. Hun kinderen zijn middelen in de strijd. Wat te doen als professional die met deze gezinnen te maken heeft?

Het woord “vechtscheiding” is inmiddels een bekend (container)begrip in Nederland. Een vechtscheiding bevat de volgende componenten:
- als de ouders ernstige conflicten voeren in de (ex)partnerposities;
- als de ouders hun ouderposities niet meer innemen;
- als de ouders het kind-perspectief niet meer vertegenwoordigen;
- als de ouders hun kind inzetten in hun onderlinge strijd met als resultaat dat dit een negatieve invloed uitoefent op de geestelijke gezondheid van hun kind.

In andere situaties spreek je over een scheiding. Met de kennis van Wijzer bij scheiden kan je als professional voorkomen dat ouders en kinderen in een vechtscheidingssituatie belanden. Want zelfs al willen alle ouders het beste voor hun kinderen, toch lukt het niet altijd om kinderen uit de ouderlijke strijd te houden. Wanneer kinderen dermate klem zitten in een ouderlijke strijd kan er in een aantal gezinnen gesproken worden van kindermishandeling. Als professional moet je hier (voor)tijdig op in kunnen spelen.

De professional wordt door de Wijzer bij scheiden geleid door een stroomschema, het handelen en de valkuilen in het werken met deze gezinssystemen.