Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Agenda

Motiveren is te leren (help je leerlingen om actiever aan de slag te gaan!)

Datum:02 oktober, 2019
Locatie:Logavak Amsterdam - Spaklerweg 79-81, 1114 AE, Amsterdam
Website:http://www.logavak.nl/aanbod/7/263/1264/motiveren-is-te-leren-help-je-leerlingen-om-actiever-aan-de-slag-te-gaan
Beschrijving:Als er iets is wat docenten gelukkig maakt dan is het een klas vol met intrinsiek gemotiveerde, in de stof geïnteresseerde en hardwerkende leerlingen. Dit in tegenstelling tot de praktijk, waarin zich vele (nog) ongemotiveerde leerlingen in de klas bevinden. Een zes is goed genoeg, een vijf vaak het resultaat. Maar gelukkig: Motiveren is te leren.

Op basis van 38 jaar ervaring in onderwijs en leerlingbegeleiding en 15 jaren bestudering van de wetenschappelijke literatuur over motivatie biedt de docent antwoorden op de vraag:

‘Hoe help je leerlingen hun motivatie (terug) te vinden?'

Deze cursus start met een korte theoretische uitleg over de verschillende manieren om motivatie te bevorderen en vooral over hoe je de wetenschappelijke theorieën concreet kunt toepassen in je lessen en gesprekken. Tevens wordt bekeken hoe deze theorie verklaart waarom een aantal andere werkwijzen zo goed werken, aan bod komen Carol Dweck’s ideeën over de groei-mindset, het oplossingsgericht werken van Steve de Shazer en de kracht van feedback van John Hattie. Met een demonstratie zal worden getoond dat op die manier feedback geven werkt en hoe het werkt. Daarna kan men zelf aan de slag met oefenen op feedback of het plannen van een lesvoorbereiding waarin het geleerde wordt toegepast..