Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Agenda

De-escalatie bij vechtscheiding | Methodiek DEES

Datum:10 september, 2019
Locatie:Logavak Amsterdam - Spaklerweg 79-81, 1114 AE, Amsterdam
Website:http://www.logavak.nl/aanbod/20/234/1252/de-methodiek-dees
Beschrijving:Ouders in vechtscheiding zijn door de mate van conflictescalatie onvoldoende beschikbaar als ouder voor hun kinderen. DEES richt zich op de-escalatie bij vechtscheidende ouders met als doelstelling dat ouders hun ouderrollen weer op zich nemen en gaan samenwerken op ouderniveau. In de tussentijd verdient de doorlopende zorg voor de kinderen aandacht.

Eén seizoen haalt DEES de ouders uit hun onderlinge contact, neemt zij de regie over aangaande de zorg- en contactregeling e.a. en laat de ouders focussen op en werken aan de-escalatie. Evenals de begeleiders speelt het netwerk van ieder van de ouders en van de kinderen een actieve rol gedurende de drie maanden die de methodiek DEES actief beslaat.

De begeleiders maken vooraf een DEES-seizoensplan van aanpak waar de netwerkcontacten van ouders en kinderen belangrijke ondersteunende, uitvoerende taken in vervullen. Tijdens de duur van DEES worden de ouders door een vast programma ieder apart digitaal (opdrachten, lezen) en persoonlijk (gesprekken) begeleid door hun eigen begeleiders. Ook de kinderen maken gebruik van een eigen begeleider. De begeleiders overleggen met elkaar en zetten samen de lijnen uit binnen het vast kader van DEES.

Let op! Per DEES-traject zijn drie begeleiders betrokken, namelijk een begeleider voor beide ouders en een begeleider voor de kinderen. Wij raden u dan ook aan om per organisatie minimaal 3 deelnemers op te geven. Dit kan ook vanuit verschillende (samenwerkende) organisaties zijn binnen een gemeente.

Meer informatie over DEES vindt u op de website www.dees.website