Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Meer aandacht voor pedagogische behandeling bij straffen jongeren’

De pedagogische grondslag in het jeugdstrafrecht moet beter worden gewaarborgd.

Dat schrijft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven.

Goede toekomst
Volgens de Raad moet bij beslissingen over en handelingen richting de jeugdige verdachte, dader en veroordeelde, elke keer opnieuw worden bezien of al het handelen – al dan niet gepaard gaande met een sanctie -  erop is gericht de ontwikkeling van deze jongere te stimuleren, hem te stimuleren, hem te (her)opvoeden, te resocialiseren, hem op een goede toekomst voor te bereiden én te weerhouden van een verdere criminele carrièrre.

Andere belangen
De raad komt tot de conclusie dat dit momenteel onvoldoende gebeurt. ‘Hoewel het slachtoffer en de maatschappij andere belangen kunnen hebben dan de jongere, is de Raad van mening dat een pedagogische reactie wel degelijk ook de belangen van de maatschappij en het slachtoffer dient: immers uit onderzoek weten we dat van een pedagogische reactie en behandeling meer resultaat in de zin van recidivevermindering valt te verwachten dan van een puur repressieve reactie.’  

 De belangrijkste aanbevelingen uit het advies

  • neem het doel van het jeugdstrafrecht in de wet op
  • Voer een apart jongvolwassenenstrafrecht in voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar
  • Overweeg het invoeren van een apart straf(proces)wetboek voor jongeren.

Klik hier om het volledige advies (‘Het jeugdstrafrecht: toekomstbestendig!’)



Naar homepage



Relevante categorieën:

JJI |