Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Actieplan om hulpverlener te wapenen tegen agressie

Veilig werken in de zorg. Dat is de naam van het actieplan dat drie ministeries vorige week gezamenlijk presenteerden met elf sociale partners in de zorg.

Het plan moet helpen een veiliger werkklimaat in de zorg te bewerkstelligen. Het plan omvat de gezondheidszorg, de ggz en verslavingszorg, de jeugdzorg, de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg.

Drie verbeterpunten
In het actieplan worden drie verbeterpunten genoemd: I. Het toepassen van anti-agressiebeleid door werkgevers en medewerkers. Het gaat daarbij om preventie, repressie en nazorg. II. Het aanpakken van de veroorzaker. Dat is in de meeste gevallen de cliënt, of een bezoeker van de zorgorganisatie. In sommige sectoren hangt de agressie indirect of direct samen met het ziektebeeld of de beperking van de cliënt. ‘Het dilemma in de beroepsuitoefening van veel medewerkers’, zo staat in het actieplan, ‘is dan ook telkens weer de afweging tussen zo goed mogelijke zorg- en hulpverlening voor de cliënt en de eigen veiligheid die niet in het geding mag komen.’

Waar nodig aangifte
Niettemin, zo vinden de opstellers, is het voor het nemen van beleidsmaatregelen noodzakelijk dat alle incidenten door de medewerkers worden gemeld bij de werkgever en dat waar nodig aangifte wordt gedaan.

Verbeterpunt III is scholing van zorgpersoneel. Omdat agressie tegen zorgverleners niet altijd is te voorkomen, dienen medewerkers te worden getraind om hiermee te kunnen omgaan.

Samenwerking
Het Actieplan is een samenwerking  tussen de ministeries van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), BKZ (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en V&J (Veiligheid en Justitie) en de volgende sociale partners: ActiZ, BTN, NVZ, NFU, VGN, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, Nu ’91, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en FBZ.

 Klik hier om het hele Actieplan te kunnen lezen.



Naar homepage



Relevante categorieën: