Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Zwolle wil meer fte's in wijkteam

Medewerkers van sociale wijkteams in Zwolle lijden sinds de invoering op 1 januari onder toenemende werkdruk. De wethouder wil vijf fte's toevoegen.
Zwolle wil meer fte's in wijkteam

De wachtlijsten voor Zwollenaren met een ondersteunende zorgvraag lopen daardoor de laatste maanden steeds verder op. De gemeente wil nu tot 250.000 euro uittrekken om voor de rest van het jaar extra personeel in te huren om de achterstanden weg te werken.

 

Oorzaken

De hoge werkdruk heeft verschillende oorzaken, zo blijkt uit een analyse van de gemeente. Medewerkers hadden tijd nodig om ingewerkt te raken, er waren problemen met de ict, er lagen oude werkvoorraden die weggewerkt moesten worden en er moeten dit jaar veel herindicaties gedaan worden.

 

Extra capaciteit

Het college, met zorgwethouder Nelleke Vedelaar als verantwoordelijk bestuurder, stelt nu voor om in ieder geval vijf extra fte's toe te voegen tot het einde van het jaar. Ze schrijft in een voorstel aan de gemeenteraad: 'Door het inzetten van extra capaciteit kunnen de vragen vanuit onder andere de heronderzoeken en de fysieke vragen die binnenkomen bij het wijkteam direct worden opgepakt.'

 

250.000 euro

Voor de extra handen wil Zwolle tot maximaal 250.000 euro uittrekken, zo laat het college weten. De gemeenteraad moet het voorstel nog goedkeuren en zal het voorstel na de zomer bespreken. Eind september moet ook bekend zijn hoeveel mensen er binnen de sociale wijkteams exact nodig zijn voor dit jaar en volgend jaar. Op basis daarvan worden extra fte's toegevoegd.

 

Enthousiast

De gemeente is wel enthousiast over de eerste resultaten die de sociale wijkteams boeken. Volgens het college is er steeds meer contact tussen zorgpartijen onderling, zowel vrijwilligers als professionals. 'Partijen waarderen het zoeken van de samenwerking door de wijkteams,' staat er in de gemeentelijke notitie aan de raad. Ook schrijft het college: 'Er zijn signalen dat het werk van sociale wijkteams daadwerkelijk leidt tot minder kosten in de ambulante hulpverlening van instellingen.'

Bron: De Stentor



Naar homepage