Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Zo geeft u leren een plek in de transformatie!

Was de transitie vooral een inrichtings- en inregelvraagstuk, de transformatie vraagt een nieuwe manier van denken en doen. Hoe leren en ontwikkelen wijkteams een nieuwe werkwijze? En wat zijn de knelpunten?


Suzanne Bunnik, oprichter van Suzanne Bunnik Projecten Advisering & Coaching en spreker op het 5e Jaarcongres De kracht van sociale wijkteams, ziet in de praktijk dat wijkteams en professionals vooral oplopen tegen vier knelpunten:

  • Onvoldoende tijd voor leren;
  • Een hoge werkdruk;
  • Onduidelijke kaders/veranderende visies op wat een wijkteam moet doen;
  • Het feit dat de werkvloer wel wil, maar managers en/of beleidsmakers niet mee veranderen.

“De transformatie vraagt dat professionals doen wat nodig is, dat er meer maatwerk wordt geboden en dat er dus ruimte is voor professionals om met klanten te bepalen wat nodig is,” aldus Bunnik. “Het vraagt dat leren vanuit de praktijk start; dat beleid en inkoop volgend zijn aan wat professionals op de werkvloer nodig hebben. In de praktijk blijkt echter vaak dat beleid nog steeds tot stand komt zonder dat professionals gevraagd is naar wat er naar hun idee nodig is.”

Waarover gaat u vertellen in uw deelsessie op het congres?
Ik ga in op wat leren inhoudt en hoe je dit in de transformatie kunt vormgeven. Ook zal ik vertellen in welke fasen een team zich ontwikkelt en hoe je in elke fase het leren kunt ondersteunen. Ik geef een voorbeeld van een leerproces in een gemeente en wat daarin goed gaat, maar ook welke knelpunten er zijn. Er is geen eenduidige oplossing voor die knelpunten, maar het helpt je er bewust van te zijn en er over in gesprek te gaan in je eigen organisatie.”

Naast bovenstaande deelsessie, zijn er voor u nog meer deelsessies om uit te kiezen tijdens het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam! Meer informatie over het plenaire programma en het volledige deelsessie-aanbod kunt u vinden op www.wijkteamcongres.nl. Wij zien u graag op dinsdag 16 mei!Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.