Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Te weinig kennis over eergerelateerd geweld bij professionals’

Professionals in de hulpverlening weten te weinig over eergerelateerd geweld. Die conclusie staat in het rapport 'Twee stappen vooruit, één terug. Bestrijding van eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating'.
‘Te weinig kennis over eergerelateerd geweld bij professionals’

 

Weliswaar neemt de kennis toe bij politie en vrouwenopvang maar vooral bij niet gespecialiseerde hulpverleners (Bureau Jeugdzorg, Maatschappelijk werk, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)) ontbreekt kennis over eergerelateerd geweld. MOVISIE kan deze conclusie uit het gisteren verschenen evaluatieonderzoek van het WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie, onderschrijven.

 

 Beëindiging overheidsbeleid stagneert aanpak eergerelateerd geweld
in Twee stappen vooruit, één terug staat een overzicht van het overheidsbeleid en de aanpak van eergerelateerd geweld over de afgelopen tien jaar. Volgens MOVISIE is door de beëindiging van het specifieke overheidsbeleid (en daarmee de financiering) in de aanpak van eergerelateerd geweld, een aantal processen gestagneerd. ‘Zo is de goed ontwikkelde ketenaanpak voor eergerelateerd geweld in slechts een deel van de regio’s ingevoerd. Ook staan de activiteiten die migrantenorganisaties organiseerden om eergerelateerd geweld en huwelijksdwang ter discussie te stellen in hun gemeenschappen, onder druk, terwijl een mentaliteitsverandering een lange termijnaanpak vereist. Het interdepartementale Programma Eergerelateerd Geweld is te vroeg is gestopt’, zo concludeert MOVISIE.


Scholen belangrijke schakel
MOVISIE signaleert dat bij veel instellingen weinig deskundigheidsbevordering plaatsvindt over eergerelateerd geweld. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor slachtoffers, doordat ondeskundige medewerkers onjuiste inschattingen maken. Ook binnen het onderwijs heeft slechts een beperkt aantal scholen toereikende kennis. School is dé plek waar alle jongeren komen, ook diegene die tot de risicogroep behoren. Wanneer schoolmaatschappelijk werkers, zorgcoördinatoren en mentoren voldoende knowhow hebben, kunnen zij eergerelateerd geweld tegen hun leerlingen in een vroeg stadium signaleren en mogelijk (escalatie) van geweld door de familie voorkomen. Zij zijn een belangrijke schakel naar Bureau Jeugdzorg, opvang en politie

 
Gebrek aan expertise in praktijk
Het 4 oktober verschenen rapport Evaluatie strafrechtelijke aanpak eergerelateerd geweld van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum)van het ministerie van Veiligheid en Justitie, constateert dat het gebrek aan expertise in de praktijk tot meerdere problemen leidt: ‘Eergerelateerd geweld wordt onvoldoende herkend en onderkend en soms zelfs gebagatelliseerd. Er wordt gekozen voor een verkeerde aanpak, die kan leiden tot escalatie in plaats van oplossingen.’ En instellingen ‘(…) delen informatie over vermoedelijke eerzaken op een wijze die een risico kan vormen voor het/de slachtoffer(s)’.


Meer informatie
Download het rapport Twee stappen vooruit, één terug, de toolkit tegen geweld en de samenvatting van het rapport 'Aanpak Eergerelateerd Geweld, Huwelijksdwang en Achterlating. Beleid, good practices en succesfactoren in Cyprus, Duitsland, Nederland, Zweden en Turkije'”. 

 

Bron: MOVISIE



Naar homepage



Relevante categorieën: