Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Taferelen van een verdwenen jeugdzorg

Door minder uithuisplaatsingen en bezuinigingen zijn de residentiële jeugdzorgvoorzieningen de laatste jaren flink ingekrompen. Dus zijn er ook locaties te veel; instellingen die zich op de meest fraaie plekken bevinden in ons land. Zo was er in Hollandsche Rading een afdeling van Jeugdzorg De Rading: Internaat de Hertenkamp. In juni 2016 werd dit verkocht aan een particulier. De Hertenkamp bestaat uit een bestuursgebouw, een gymzaal en allemaal losse paviljoens/villa’s rondom een fraai grasveld middenin de bossen.
Taferelen van een verdwenen jeugdzorg

 

 

Maar bij een bezoek afgelopen week aan de Hertenkamp bekruipt me een unheimisch gevoel: het lijkt wel of alle medewerkers en kinderen op enig moment door een buitenaardse invasie van de ene op de andere minuut zijn verdwenen.  Alle gebouwen zijn volledig ingericht met bureaus, computers, telefoons, meubilair, kinderbedden. De kindertekeningen hangen nog aan de wand, in het boekenkastje liggen tientallen kinderboeken ( “van mama voor jeroen”).  Lopend in een willekeurig kantoortje staat naast het bureau een laag kastje met inhoud: een telefoonklappertje met een alfabet waarin alle contacttelefoonnummers staan geschreven, klaarblijkelijk van de vertrouwenspersoon van de Hertenkamp (!); daarnaast een etui met de autopapieren, naast een partij ordners.  Alsof de medewerker even weg is om een kopje koffie te halen.

De nieuwe eigenaar laat desgevraagd weten dat in het koopcontract met de Rading werd bepaald dat alle goederen mochten blijven staan, maar met zoveel persoonlijke eigendommen die achtergelaten zijn heeft hij ook nooit rekening gehouden. Er lagen zelfs nog dossiers, die inmiddels wel via een archiefvernietigingsbedrijf zijn afgevoerd. 
Als bezoeker hou je wel een wrange smaak over; niet alleen vanwege de teloorgang van zo’n mooie instelling maar ook vanwege de onzorgvuldigheid van de jeugdzorgvoorziening die op die wijze wel een enorme desinteresse laat zien bij het op een beschaafde manier afscheid nemen van haar eigen zorglocatie.

 

Paul Roosenstein

 

 

 

 

 

 Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.