Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Sociaal Werk Nederland doet oproep aan Schippers

Verklein de kloof, verminder polarisatie en versterk de sociale netwerken in wijken. 'Voed ze op', laat statushouders direct integreren, ondersteun kwetsbare ouderen. En signaleer problemen vroeg, zodat mensen niet buiten de samenleving belanden. Die tips geeft Sociaal Werk Nederland aan kabinetsinformateur Edith Schippers (foto).
Sociaal Werk Nederland doet oproep aan Schippers

 

Sociaal Werk Nederland doet een beroep op Edith Schippers om in de komende kabinetsperiode het versterken van de sociale basisvoorzieningen in wijken en buurten prominent op de agenda te zetten. Volgens Sociaal Werk Nederland is dit 'een grote en wezenlijke opgave voor onze samenleving en de toekomst van ons land.'

Nieuw kabinet?
Als kabinetsinformateur voert Edith Schippers op dit moment gesprekken met vier politieke partijen om te onderzoeken of zij het nieuwe kabinet kunnen gaan vormen. Het gaat om de VVD, GroenLinks, het CDA en D66. De verwachting is dat als deze gesprekken al succesvol eindigen, dat nog verschillende weken zal duren. Schippers is bestookt met adviezen en oproepen van vele tientallen organisaties.

Niet zelfredzaam
Heel veel Nederlanders zijn (tijdelijk) niet zelfredzaam, stelt Sociaal Werk Nederland. 'Zij belanden aan de zijlijn als zij niet snel met hun problemen gesignaleerd worden en/of geholpen worden. Kleine problemen worden dan grote zorgen en leveren persoonlijke en maatschappelijke schade op. Eigen kracht vragen in een paticipatiesamenleving moet wel realistisch zijn: is die eigen kracht er, en hoe functioneren burgers opdat er sprake is van een participatiesamenleving?'

Landelijk bestuursakkoord
De wijkteams hebben vorm gekregen, maar de sociale infrastructuur in de wijken loopt achter. Sociaal Werk Nederland pleit daarom voor een landelijk bestuursakkoord waarin overheden vastleggen uitvoering te geven aan een Transformatie-agenda. Op grond daarvan maken ze samen met maatschappelijke organisaties afspraken over het realiseren van de volgende door alle partijen gedeelde visie en ambitie: het versterken van de sociale basisvoorzieningen en het integraal werken in wijken en buurten, zonder afbreuk te doen aan de gemeentelijke regievoering.
Foto: Arenda Oomen
Bron: www.sociaalwerknederland.nl

 Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.