Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

SER wil einde 'jojobeleid' kinderopvang; kans is klein

Alle twee- tot vierjarigen moeten zestien uur per week terecht kunnen bij een goede kindvoorziening, of hun ouders nu werken of niet. Zo’n goede kindvoorziening vult de thuisomgeving aan, zegt de Sociaal Economische Raad (SER). Minister Asscher (foto) reageert zeer zuinig.
SER wil einde 'jojobeleid' kinderopvang; kans is klein

Voorzieningen voor jonge kinderen zijn een onmisbaar arbeidsmarktinstrument én leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen, het verminderen van achterstanden en het bevorderen van gelijke kansen. Dat onderstreept de SER in het rapport. Volgens de Raad loont het dus om gericht te investeren in deze voorzieningen.

 

Jojobeleid

De SER hoopt met dit advies een einde te maken aan het ‘jojobeleid’ van de overheid, en benadrukt het belang van stabiele, goede, betaalbare en voor ieder kind toegankelijke voorzieningen.

Maar de kans dat dat einde er komt, is klein. Het kabinet heeft geld gereserveerd voor acht uur kinderopvang per week. Minister Asscher zegt 'al blij te zijn wanneer die stap is gezet'.

 

Zeer verdeeld

De politiek reageert zeer verdeeld. De twee regeringspartijen, VVD en PvdA, staan bijvoorbeeld lijnrecht tegenover elkaar. De VVD spreekt van 'een plan waarvan het effect niet bewezen is'. De PvdA (tevens Asschers partij) noemt het plan 'baanbrekend' en omschrijft kinderopvang als 'een belangrijk instrument voor ontwikkeling van kinderen'. De kans lijkt groot dat dit onderwerp wordt overgelaten aan een volgend kabinet.

 

Partnerschap

De MOgroep (brancheorganisatie voor onder andere sociaal werk) pleitte al eerder voor partnerschap tussen ouders en peuterspeelzalen. 'Vooral kinderen met een achterstand hebben daar baat bij,' aldus de MOgroep.

Bron: Financieel Dagblad



Naar homepage