Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Rutte I: ‘Eigen bijdrage in jeugdzorg’

Het aanstaande kabinet Rutte I wil dat in de jeugdzorg breed een eigen bijdrage gaat gelden. Dat staat in het (concept) regeerakkoord dat het CDA en de VVD hebben gepresenteerd, samen met de gedoogpartij, de PVV.

Eigen bijdrage
Rutte I wil dat er binnen de jeugdzorg ‘breed’ een eigen bijdrage ingevoerd. In de tekst van het akkoord staat: ‘Bij uithuisplaatsing wordt deze bijdrage (ten minste) gelijk gemaakt aan de besparing die in een gezin optreedt als gevolg van het uithuis plaatsen van een kind. Concreet wordt hierbij dan uitgegaan van een eigen bijdrage van 3400 euro per kind per jaar. Daarnaast wordt er een eigen bijdrage ingevoerd voor (ouders van) jeugdigen die AWBZ-zorg ontvangen. En verder wordt een eigen bijdrage ingevoerd in de extramurale jeugdzorgverlening.’

Eén financieringssysteem
Rutte I wil verder één financieringssysteem voor de jeugdzorg. In het (concept)regeerakkoord staat: ‘er moet één financieringssysteem komen voor het huidige preventieve beleid, de huidige vrijwillige provinciale jeugdzorg, de jeugd LVG (licht verstandelijk gehandicapten) en jeugd-ggz.’ Daarmee wordt in het akkoord een aanbeveling opgevolgd die eerder dit jaar stond in een plan van een parlementaire werkgroep van de Tweede Kamer. Die stond onder leiding van het Tweede Kamerlid Heijnen (PvdA).

Anders
Het nieuwe kabinet wil verder de jeugdzorg wezenlijk anders organiseren. Het nieuwe kabinet wil het stelsel van de jeugdzorg ook veranderen. Het wil daarom de volgende maatregelen nemen:
• Gefaseerd alle taken op het gebied van jeugdzorg overhevelen naar de gemeenten. Het gaat dan om: jeugd-ggz (zowel AWBZ als Zorgverzekeringswet), provinciale jeugdzorg, gesloten jeugdzorg, jeugdreclassering, jeugdbescherming en licht verstandelijk gehandicapte jeugd. Preventie en vrijwillige hulpverlening wordt in goede afstemming met gedwongen hulpverlening georganiseerd door (samenwerkende) gemeenten.
• De Centra voor Jeugd en Gezin die inmiddels gerealiseerd zijn, zullen bij de overheveling naar de (samenwerkende) gemeenten gaan dienen als front office voor alle jeugdzorg van de gemeenten.

Reactie
In een reactie op het akkoord schrijft de MOgroep jeugdzorg blij te zijn dat in het regeerakkoord wordt gekozen voor een ‘integrale benadering van de zorg voor de jeugd.’ De brancheorganisatie maakt zich wel zorgen over de voorgenomen eigen bijdrage. De MOgroep zal er alles aan doen om het kabinet op andere gedachten te brengen en deze bezuinigingen ongedaan te maken.’

Klik hier voor meer informatie over het regeerakkoord en het gedoogakkoord.



Naar homepage



Relevante categorieën: