Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Positieve richtlijn multiprobleemgezinnen

De nieuwe richtlijn 'Multiprobleemgezinnen voor jeugdhulp en jeugdbescherming' kiest voor een positieve benadering. Hoe kun je als hulpverlener het gezin benaderen vanuit mogelijkheden? Hoe definieer je samen met het gezin waar aan gewerkt moet worden? En hoe betrek je de omgeving erbij?
Positieve richtlijn multiprobleemgezinnen

Naar schatting is in drie tot vijf procent van alle gezinnen in Nederland sprake van meervoudige en complexe problematiek. Het gaat om 75.000 tot 116.000 zogenaamde multiprobleemgezinnen: een gezin waar minimaal één ouder en één kind langdurig kampt met een combinatie van sociaal-economische en psychosociale problemen. Veel jeugdprofessionals vinden het moeilijk om multiprobleemgezinnen de juiste hulp te bieden. Want werken met deze gezinnen vergt een bijzondere aanpak. Bovendien roept de term multiprobleemgezin vaak negatieve associaties op, ook bij hulpverleners.

 

Vaste hulpverlener

Het is belangrijk om bij multiprobleemgezinnen te werken met een vast aanspreekpunt ofwel een vaste hulpverlener. Deze jeugdprofessional is aannemer, regisseur en coach tegelijk. Ook is het belangrijk om binnen de samenwerking met de betrokken organisaties samen met de gezinsleden de regie te voeren over de hulp. Activeer daarnaast de eigen kracht van de gezinsleden én het netwerk.

 

Gezinsplan

Speciale aandacht in de richtlijn Multiprobleemgezinnen voor jeugdhulp en jeugdbescherming gaat uit naar het opstellen van een gezinsplan, samen met de gezinsleden, het sociale netwerk en de betrokken instanties. Hierin staan onder andere de doelen die gezinsleden zelf hebben opgesteld. Ook een veiligheidsplan is er onderdeel van. Zo’n veiligheidsplan geeft aan hoe eventueel geconstateerde onveiligheid in het gezin aangepakt wordt en welke maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid van de gezinsleden te waarborgen. Evalueer het gezinsplan en de ingezette hulp regelmatig.

 

Drie beroepsverenigingen

Het ontwikkelen van richtlijnen voor de jeugdhulp en jeugdbescherming is een initiatief van drie beroepsverenigingen in de jeugdhulp: het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW). Zowel de ontwikkeling als de invoering van veertien richtlijnen wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Bij het ontwikkeltraject zijn wetenschappers, professionals en cliënten nauw betrokken.

 

Professionele standaarden

De richtlijnen gelden vanaf de autorisatie als professionele standaarden van de betreffende beroepsgroepen en dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdhulp en de jeugdbescherming. Alle materialen zijn te raadplegen en te downloaden op www.richtlijnenjeugdhulp.nl.

Bron: www.trimbosinstituut.nl



Naar homepage