Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Onderzoek verplichte psychologische test ouders probleemgezin’

Ouders die verwikkeld zijn in een vechtscheiding waarvan de kinderen de dupe zijn zouden verplicht een psychologische test moeten ondergaan. Dat stelt jeugdzorgbestuurder Dirk Jan Sprokkereef in een interview met NRC Handelsblad.
‘Onderzoek verplichte psychologische test ouders probleemgezin’

Momenteel kan Bureau Jeugdzorg ouders in dergelijke probleemgezinnen niet verplichten zich psychologisch te laten onderzoeken. Daardoor is niet goed vast stellen hoeveel gevaar kinderen in zo’n gezin lopen. Dat stelt vicevoorzitter Jan-Dirk Sprokkereef van Jeugdzorg Nederland in NRC Handelsblad. Aanleiding van het vraaggesprek was de dood van de broertjes Ruben (9) en Julian (7).

Sprokkereef die ook bestuurder is van Bureau Jeugdzorg Utrecht, wil dat de mogelijkheden om onwillige ouders toch te laten onderzoeken, worden onderzocht.


Vechtscheidingen
Vechtscheidingen komen volgens de jeugdzorgbestuurder steeds vaker voor. Zie eerder bericht hierover. Andere jeugdzorgexperts wezen al op de negatieve gevolgen daarvan voor kinderen.  


Het gezin van Ruben en Julian was wegens de moeilijke scheiding van de ouders al jaren bekend bij Jeugdzorg, blijkt uitrapportage van de Raad voor de Kinderbescherming.  


Scheidingen zijn een zaak voor jeugdzorg als de veiligheid van de kinderen in het geding is. Maar Bureau Jeugdzorg mist volgens Sprokkereef  het instrumentarium om kinderen goed te kunnen helpen. ‘Voor ons is het heel moeilijk om de strijd tussen ouders te stoppen, terwijl dáár de oplossing ligt voor de problemen van het kind’, aldus Sprokkereef in de NRC.


Bron: NRC Handelsblad

 



Naar homepage