Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Niet elke schokkende ervaring leidt tot een trauma’

Het stoort hem dat we in Nederland het woord trauma zo makkelijk gebruiken. Daardoor gaan we er aan voorbij dat de meeste mensen schokkende ervaringen op een natuurlijke manier verwerken. Hogeschooldocent en hulpverlener Luuc Smit legt in zijn boek ‘Trauma en Veerkracht’ uit dat stress geen trauma is. Hij put daarbij uit eigen ervaringen.
‘Niet elke schokkende ervaring leidt tot een trauma’

In het septembernummer van Sozio (dat 12 september verschijnt) gaat Luuc Smit, docent aan de Hogeschool Zeeland uitgebreid op zijn boek in.

 

Ingrijpende en schokkende ervaring

De definitie volgens Smit van een trauma is dat ‘een trauma voortvloeit uit een ingrijpende en vaak schokkende ervaring van machteloosheid die een mens confronteert met zijn kwetsbaarheid en sterfelijkheid.’ Nu maakt elk mens tijdens zijn leven onvermijdelijk iets mee dat aanleiding kan geven tot hevige stress. Maar stress, aldus Smit, is geen trauma! ‘Het woord trauma wordt te snel gebruikt, zelfs het missen van een strafschop zou een trauma opleveren. Natuurlijk is het niet fijn om een nare ervaring te hebben, maar in 80 tot 85 procent van de gevallen verwerken mensen dit op een natuurlijke manier. Natuurlijk gaat dit gepaard met psychische en emotionele reacties zoals woede, verdriet, teleurstelling, angst en depressieve buien. Een dergelijke stresservaring heeft echter veel minder effect op de rest van je leven dan een trauma.’ 


Het boek: Trauma en veerkracht

 



Naar homepage



Relevante categorieën: