Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Manager bepaalt succes e-health’

Voor de meeste zorg- en welzijninstellingen is het niet langer de vraag of ze iets met online hulpverlening doen, maar eerder ‘hoe’. Toch is het percentage contacten dat online plaatsvindt nog beperkt. De sleutel tot succes ligt bij het middlemanagement.
‘Manager bepaalt succes e-health’

Dat zegt Frank Schalken, directeur van E-hulp.nl. 

Volgens Schalken moet het middlemanagement de regie krijgen en nemen om zorgpaden en welzijndiensten met behulp van internet te transformeren. Dat verklaarde hij bij de lancering van de managementeditie van het Handboek Online Hulpverlening. Het boek moet managers ondersteunen bij het uitrollen van e-health en het coachen van hun medewerkers in de nieuwe manier van werken.

 

Onderschat

Online hulpverlening bestaat al meer dan tien jaar en er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat online interventies effectief zijn. Toch zien cliënten hun hulpverlener vooral nog in de spreekkamer in plaats van via het scherm. Schalken: ‘Er is lang gezegd dat financieringsstructuren innovatie in de weg staan. Dat is voor een deel nog steeds zo, maar minstens zo belangrijk is de vraag waarom sommige organisaties en afdelingen veel meer online werken dan anderen. Dat verschil is voor een groot deel te verklaren door een duidelijke visie, een goede implementatie en ondersteuning voor de hulpverleners die op een andere manier moeten werken. Dit is de afgelopen jaren te vaak onderschat. De manager speelt hierin een cruciale rol.’

 

Blended hulpverlening

Was internet een paar jaar geleden nog iets voor erbij, nu zien steeds meer organisaties de mogelijkheden om het te integreren met face-to-face hulpverlening. ‘Deze verschuiving is goed zichtbaar in het handboek. In de vorige editie lag de nadruk op websites voor preventie, begeleiding en behandeling. In de nieuwe versie ligt veel meer nadruk op zogenaamde blended hulpverlening, waarbij de spreekkamer gecombineerd wordt met internet en de smartphone’, aldus Schalken, die een van de auteurs van het handboek is.



Naar homepage



Relevante categorieën: