Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Huisartsen besteden steeds minder woorden aan compassie

Huisartsen besteden weinig woorden aan compassie en patiƫnten brengen hun emotionele zorgen niet altijd ter sprake. Dat blijkt uit onderzoek Ligaya Butalid promoveert aan de Universiteit Utrecht
Huisartsen besteden steeds minder woorden aan compassie

Het medisch consult - waarin een huisarts en een patiënt met elkaar in gesprek gaan over ervaren gezondheidsproblemen, mogelijke diagnoses, en behandelingen - heeft een centrale positie in de gezondheidszorg.

 

De manier waarop huisartsen en patiënten met elkaar communiceren wordt beïnvloed door de context waarin het consult plaatsvindt. Deze context is steeds aan verandering onderhevig. In haar proefschrift heeft Ligaya Butalid gekeken hoe de veranderende context mogelijk invloed heeft op veranderingen in het arts-patiënt contact tijdens het huisartsenspreekuur.

 

Op basis van videomateriaal van huisartsconsulten uit de dagelijkse praktijk heeft Butalid gekeken hoe de communicatie tussen huisartsen en patiënten door de jaren is veranderd. Het videomateriaal werd in het kader van eerdere studies naar arts-patiënt communicatie verzameld door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

 

Huisartsen en patiënten vinden dat de kwaliteit van communicatie is toegenomen na het invoeren van evidence-based richtlijnen. Ook bleek dat huisartsen zich door de jaren meer bewust zijn geworden van psychosociale aspecten die mogelijk een rol spelen bij fysieke klachten. Toch besteden artsen weinig woorden aan compassie en brengen patiënten hun emotionele zorgen niet altijd ter sprake. Hoewel patiënten vooral een arts willen die luistert, ondersteunt en respect toont, richten huisartsen zich vooral op het geven van medische informatie en advies. 

 

Uit de studie van de Utrechtse promovenda blijkt dat huisartsen nog zoekende zijn in het vinden van een juiste balans tussen evidence-based werken en het bieden van persoonlijke zorg. Verder bleek dat patiënten in praktijk minder mondig zijn dan vaak wordt aangenomen.

 

Bron: Universiteit Utrecht

 



Naar homepage



Relevante categorieën: