Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Het Gezin Centraal in wijkgerichte jeugdhulp: zorgen dat wat je doet ook echt werkt

De Kinderombudsman en Jeugdzorg Nederland stelden kortgeleden dat de kwaliteit van gemeentelijke jeugdhulp vaak tekortschiet, omdat wijkteams veelal genoopt zijn te veel tijd en energie te steken in bureaucratie en organisatorische randzaken.

 

´Het doel was vroegtijdige, deskundige jeugdhulp en maatwerk door de wijkteams en specialistische hulp voor wie het echt nodig heeft. Helaas werkt de praktijk te vaak anders…. Er is op korte termijn een verbeterslag nodig in het functioneren van de wijkteams’. (uit: brief van koepelorganisaties, waaronder als Jeugdzorg Nederland aan Tweede Kamercommissie VWS & V&J, 22 febr. 2017).

“Dit schetst het probleem,” aldus Arjan Bolt (o.a. ontwikkelaar/coach/trainer en werkzaam bij het kenniscentrum Gezin Centraal, auteur van de boeken Gezin Centraal, handboek voor ambulant hulpverleners en 1Gezin 1Plan en spreker op het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam). “Door bureaucratie en overbelasting krijgt de transformatie in de wijkteams onvoldoende gestalte. Een voorbeeld hiervan is dat het nog steeds te lang duurt voordat een kind de juiste hulp krijgt, dat de vragen en doelen van gezinnen vaak niet centraal staan en dat de ontkokering (dus het opheffen van de scheiding tussen hulpvormen en deelsectoren) nog niet heeft plaatsgevonden.

Daarbij komt nog dat wijkteammedewerkers veel samenwerkingsproblemen ervaren met andere zorgaanbieders en scholen, omdat die hun eigen systemen en uitgangspunten hanteren. Resultaat is dat zaken als ‘eigen kracht’ en ‘zelfsturing’ van cliënten vaak een wassen neus is, omdat veel zorginstellingen en hulpverleners nog steeds veel óver hen beslissen in plaats van cliënten te helpen zelf beslissingen te nemen.”

Het Gezin Centraal
Het Gezin Centraal doet het anders. “Het uitgangspunt van Gezin Centraal is dat de vragen, doelen en wensen van het gezin dat hulp nodig heeft, altijd leidend is voor het handelen van professionals,” aldus Bolt. “Hulp is bedoeld om het zelf-oplossende vermogen van een gezin en van gezinsleden te bevorderen. Hierbij zien we het gezin en niet uitsluitend het kind als cliënt. Verder is bij Gezin Centraal belangrijk dat hulp zich richt op concrete gedragsverandering, dus meetbare verbeteringen, en is het belangrijk dat professionals ook voortdurend toetsen of hun interventies effect hebben. Jeugd- en gezinshulp moet vooral werken uiteraard.”

Waarom u het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam niet mag missen?
Tijdens zijn deelsessie op het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam gaat Arjan Bolt, samen met Renske van Bemmel (ook ontwikkelaar/coach/trainer en werkzaam bij het kenniscentrum Gezin Centraal), in op de vraag hoe je gestalte geeft aan de verbeterslag waar de geciteerde brief op doelt. De verbeterslag heeft dus betrekking op de bekwaamheid van de teamleden om te doen waarvoor ze in het leven geroepen zijn. Daarnaast geven zij antwoord op de volgende vragen:

  • Wat kun je doen om meer energie te steken in de facetten van je werk waar je goed in bent en wat je belang aan hecht (we gaan ervan uit dat het daarbij gaat om het daadwerkelijke contact met cliënten – wijkteammedewerkers zijn veel te veel tijd kwijt aan andere taken).
  • Wat zijn de belangrijkste werkzame methodische elementen van een wijkteammedewerker?
  • Hoe kun je op een eenvoudige manier achterhalen wat de resultaten van je werk zijn? Wat cliënten daarover te melden hebben?
  • Wat kun je doen om beter/ effectiever te worden in de uitvoering van je werk en van de methodische elementen daarvan? (Hoe kun je leren / je ontwikkelen / professionaliseren in het dagelijks werk in het wijkteam?)

Naast bovenstaande deelsessie, zijn er voor u nog meer deelsessies om uit te kiezen tijdens het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam! Meer informatie over het plenaire programma en het volledige deelsessie-aanbod kunt u vinden op www.wijkteamcongres.nl. Wij zien u graag op dinsdag 16 mei!Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.