Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Het einde van de schizofrenie

Als het aan de Maastrichtse hoogleraar Jim van Os ligt, wordt de diagnose schizofrenie binnenkort bijgeplaatst in het mausoleum van onzinnige etiketten. Komt er daarmee een eind aan de 'ontdekking' van deze stoornis door Emil Kraepelin in 1887?
Het einde van de schizofrenie

Een breed draagvlak is in ons land aan het ontstaan om het begrip schizofrenie uit te bannen. Zo meldt het Trimbos instituut:
Schizofrenie is een wanhopig makende diagnose. Terwijl al langer bekend is dat vier van de vijf mensen met een psychose gewoon herstelt of ermee leert leven. Omdat een psychose meestal een psychische oorzaak heeft, en niet een biomedische, helpen inzicht en therapie de kern van het probleem oplossen. Maar patiënten krijgen dat vaak niet te horen. De diagnose schizofrenie suggereert een somber toekomstperspectief en beperkte mogelijkheden om nog een actieve rol in de maatschappij te kunnen hebben. Ook wordt nog te vaak een klassieke behandeling met anti-psychotica gegeven, terwijl begeleiding naar opleiding of werk achterwege blijft.

Op 7 maart wordt een nieuwe website gestart om dit initiatief te ondersteunen: www.schizofreniebestaatniet.nl met ervaringsverhalen van patiënten en tips van psychiaters en psychologen.

 

[bron: Trimbos]

 

 



Naar homepage