Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Forensisch arts Bilo ontvangt Van Dantzig-penning

Rob Bilo ontvangt op 19 november de Van Dantzig-penning vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten in de strijd tegen kindermishandeling en kinderverwaarlozing.
Forensisch arts Bilo ontvangt Van Dantzig-penning

De penning wordt aan hem uitgereikt tijdens het eerste landelijke congres van NeSPCAN  een stichting die zich inzet voor de bestrijding van kindermishandeling. Het congres is 19 november in Zwolle en wordt in samenwerking met Logacom georganiseerd.

Rob Bilo werkt als forensisch arts en consulent forensische kindergeneeskunde bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hij zet zich in voor het bestrijden van kindermishandeling: bij levende kinderen om herhaling van mishandeling te voorkomen, bij door mishandeling overleden kinderen om hen alsnog recht te doen.

 
Daartoe heeft hij onder andere twee standaardwerken over het herkennen van kindermishandeling  geschreven en bij het NFI een afdeling Forensische kindergeneeskunde opgezet. Hierdoor wordt kindermishandeling eerder, sneller en beter gezien, waardoor kinderen en hun ouders adequater hulp krijgen. Het bestuur van NeSPCAN heeft unaniem voor Rob Bilo gekozen uit de voorgedragen kandidaten voor de penning.
 
Over de Van Dantzig-penning
In 1999 werd de Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK) opgericht door Dries van Dantzig, Stan Meuwese en Jan Willems. Het doel was om het thema kindermishandeling hoog op de politieke agenda te krijgen. De actiegroep werd in 2000 een formele stichting, geleid door Dries van Dantzig.Na het overlijden van Van Dantzig in november 2005 liet het bestuur van RAAK ter nagedachtenis een bronzen penning slaan. De penning wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een persoon die zich op het gebied van de aanpak van kindermishandeling bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt en onderscheiden.
 
Herman Baartman (2006), Andries Rouvoet (2008), Gemma Kobessen (2010) en Francien Lamers-Winkelman (2012) mochten eerder de prijs in ontvangst nemen. In 2013 is RAAK ontbonden en opgeheven. Het bestuur van RAAK heeft toen NeSPCAN verzocht de tweejaarlijkse uitreiking van haar over te nemen.
 
 
Gerelateerde artikelen:


Naar homepage



Relevante categorieën: