Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Documentaire over problematiek LVB'er van18-plus

Het Leven Begint bij 18. Zo heet de documentaire die 3 februari op Nederland 2 wordt uitgezonden. De film brengt de problematiek voor het voetlicht die ontstaat wanneer jongeren met een kinderbeschermingsmaatregel en een licht verstandelijke beperking (LVB) achttien worden en geen hulp meer krijgen.
Documentaire over problematiek LVB'er van18-plus

In de film wordt Hyba gevolgd, een meisje met een licht verstandelijke beperking, nadat zij op haar 18de de zorginstelling verlaat.

Het Leven Begint bij 18. (Het filmpje)


Niet alle jongeren zijn er klaar voor

Elk jaar bereiken in Nederland rond de zesduizend jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) de leeftijd van 18 jaar. Vanaf die dag mogen ze, opeens, zelf beslissen of zij hulp willen of niet. Ook wanneer ze al problemen hadden en gedwongen hulp kregen, zijn ze vrij om te beslissen wat ze willen. Volgens de genoemde hulpverleningsorganisaties zijn niet alle jongeren zijn daar klaar voor en raken daardoor in de problemen na hun achttiende. 'Door het passeren van de meerderjarigheidsgrens worden jongeren met een LVB geconfronteerd met de vrijheid, keuzemogelijkheden en plichten van de complexe samenleving. Hun ontwikkelingsleeftijd loopt echter achter op hun kalenderleeftijd. Onvoldoende voorbereid op deze nieuw verworven zelfstandigheid en vaak verheugd over het wegvallen van gedwongen hulpverlening, raken zij door het gebrek aan vaardigheden en (vrijwillige) ondersteuning versneld in de problemen. Door jong ouderschap, criminaliteit, werkloosheid, dakloosheid, psychische problemen, ernstige relatieproblemen, schulden en/of armoede moeten zij na enkele jaren opnieuw een beroep doen op (verzwaarde) hulpverlening', aldus de William Schrikker Groep in een persbericht.

 

De documentaire is een initiatief van het Expertisecentrum William Schrikker, Paul de Bont Producties, Groot Emaus (onderdeel van ‘s Heeren Loo Zorggroep) en de Eigen Kracht Centrale. De samenwerkingspartners vragen landelijk aandacht vragen voor  de geschetste problematiek. Ze doen daarnaast met Het leven begint bij 18 een oproep aan de politiek om deze doelgroep niet uit het oog te verliezen en een passende aanpak mogelijk te maken.


Krachtplan 18+
De documentaire komt mede voort uit het project Krachtplan 18+, een plan om jongeren beter voor te bereiden op deze overgang en tijdig optimale en passende ondersteuning te organiseren van ruim voor tot ruim na het achttiende levensjaar. Donderdag 13 maart worden de resultaten op een congres voor ketenpartners gepresenteerd.

 

 

 

 

 

 



 

 

 


 



Naar homepage



Relevante categorieën: