Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Commissie beoordeelt sociale interventies

Een onafhankelijke commissie gaat interventies in sociaal werk beoordelen op onderbouwing en effectiviteit. De commissie bekijkt welke aanpakken bijdragen aan ondersteuning van kwetsbaren, ontmoeting, participatie en veiligheid in de wijk. Zo wil de commissie aantonen dat sociaal werk keihard nodig is.
Commissie beoordeelt sociale interventies

Godfried Engbersen, voorzitter van de 'Erkenningscommissie maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid', zegt: 'We gaan kijken naar de beschrijving, de theoretische onderbouwing en wat er al is gemeten. De theoretische onderbouwing bijvoorbeeld is heel belangrijk omdat daar in het verleden te weinig aandacht aan is besteed. Bij het onderbouwen moet je de wijk in en met mensen praten, maar je moet ook de bibliotheek in en bestuderen wat er al bekend is over wat werkt. En ten slotte: is het ook al gemeten, is het aangetoond?'.

 

Kaf van koren scheiden

Erkenning van interventies helpt professionals om weloverwogen voor een bepaalde aanpak te kiezen om sociale problemen op te lossen. En om deze keuze vervolgens te verantwoorden richting gemeenten en andere opdrachtgevers. Engbersen: 'We moeten het kaf van het koren durven onderscheiden. Daarmee voorkomen we dat het wiel steeds opnieuw moet worden uitgevonden. Maar tegelijkertijd moeten de interventies geen keurslijf worden.'

 

Samenwerkingsverband

Het erkenningstraject is een samenwerking tussen het RIVM Centrum Gezond Leven, Movisie, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, het Nederlands Jeugdinstituut, het Trimbos-instituut en Vilans.

 

Bron: Het CVV



Naar homepage