Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Betere hulpverlening schizofreniepatiënten met migrantenachtergrond

Verbetering van de hulpverlening aan schizofreniepatiënten met een migrantenachtergrond en het eerder signaleren van de eerste tekenen van schizofrenie. Om deze twee redenen ontwikkelde het Trimbos Instituut een Cultuursensitief Addendum bij de Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie.
Betere hulpverlening schizofreniepatiënten met migrantenachtergrond

Het Trimbos Instituut ontwikkelde het addendum omdat uit een knelpuntenanalyse bleek dat op vier essentiële punten meer kennis nodig is: op welke wijze een hulpverlener mensen met een migrantenachtergrond en schizofrenie en diens familie moet benaderen, eerder signaleren van de eerste tekenen van schizofrenie, het juist diagnosticeren, en de bijwerkingen van antipsychotica.

 

Presentatie addendum

Het het addendum wordt gepresenteerd tijdens een landelijk symposium op vrijdag 26 juni. Deze bijeenkomst is bedoeld voor huisartsen, POH-GGZ en hulpverleners uit de generalistische basis-GGZ en gespecialiseerde GGZ, zodat zij meteen kennis kunnen maken met de specifieke benadering en knelpunten.

 

Cultureel interview

Een van de middelen om als hulpverlener een goede relatie op te bouwen met de patiënt en zijn of haar naasten is het ‘cultureel interview’. Dit is een manier van interviewen waarbij de rol van de migrantenachtergrond expliciet gemaakt wordt. Dit komt tijdens het symposium aan de orde, en datzelfde geldt voor bijwerkingen van antipsychotica. Waar zijn migrantengroepen gevoeliger voor? Hoe ontdek je dit? En welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen?

Bron: www.trimbos.nl



Naar homepage