Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Beroepscode voor KInderen- en Jongerenwerkers

De beroepsvereniging BVJONG heeft een beroepscode ontwikkeld en vastgesteld voor kinder- en jongerenwerkers.
Beroepscode voor KInderen- en Jongerenwerkers

De professionalisering binnen het sociale domein heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met het vaststellen van de allereerste beroepscode voor Kinder- en Jongerenwerkers.

De beroepscode is geformuleerd en vastgesteld door de beroepsvereniging  BVJONG. Zij lopen daarmee voorop in de ontwikkeling van een beroepscodes van medewerkers in de sector Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. De code bestaat uit 10 Artikelen, allen voorzien van een uitgebreide toelichting over hoe het artikel in de parktijk handen en voeten krijgt. De basis voor de code wordt gelegd door het benadrukken van drie relevante artikelen van het VN verdrag inzake de Rechten van het kind namelijk: het belang van het kind, het participatieprincipe en het non-discriminatie-beginsel.  


Basiswaarden van het beroep

De artikelen zijn een rechtstreekse vertolking van de basiswaarden van het beroep zoals het respecteren van elke jongere, de voorbeeldrol die je als professional hebt, de verantwoordelijkheid die je hebt als medewerker van een organisatie en hoe de werkers dient om te gaan met het delen van informatie over de jongere. 


Registratie als Kinder- en Jongerenwerker is nog niet mogelijk, lid worden van BV jong kan al wel. En daarmee onderschrijf je beroepscode. De beroepscode, maar ook het rapport Verkenning beroepscode en beroepsregistratie in het kinder- en jongerenwerk gaat nog niet in op de consequenties die volgen op het schenden van de code. Evengoed is de beroepscode een belangrijke en noodzakelijke stap in het professionaliseringsproces. 


Klik hier om de beroepscode te openen.



Naar homepage


Jurja Steenmeijer,

Relevante categorieën: