Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

2015 is eigenlijk 1984: Privacy gaat overboord

Het kabinet komt met een voorstel om alle beschikbare gegevens voor elk gewenst doel te mogen koppelen. Het kabinet stelt hiermee de Wet bescherming persoonsgegevens gedeeltelijk buiten werking. Een onderzoek naar de noodzaak ontbreekt.
2015 is eigenlijk 1984: Privacy gaat overboord

Met dit voorstel wordt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) uitgehold. De kern van de Wbp bepaalt dat gegevens alleen worden uitgewisseld en geregistreerd als dat noodzakelijk is, proportioneel is en er geen alternatieve aanpak is die minder inbreuk op de privacy maakt. Er mogen dus slechts gegevens worden verzameld of uitgewisseld als het aan bepaalde criteria voldoet. Met de nieuwe regels wordt dat anders. Van "nee, tenzij (er goede redenen zijn tot verstrekking over te gaan)" wordt het "ja, tenzij (er goede redenen zijn gegevens geheim te houden)". Daarmee wordt de kern van de Wbp buiten werking gesteld.

Gegevens worden in het nieuwe model niet meer alleen aan een enkele vragende partij verstrekt die de gegevens nodig heeft, maar direct aan alle partijen die in het werkveld samenwerken. Hierbij is het niet van belang of al die partijen die gegevens ook daadwerkelijk nodig hebben.

Bron: [Privacy-barometer]

Documenten van de overheid zijn hier te vinden.



Naar homepage