Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Zelfbeschadiging voorspelt psychische problemen en middelengebruik

Jongeren met zelfbeschadigend gedrag hebben een verhoogde kans op psychische problemen en drugs- en drankmisbruik. Deze conclusie wordt getrokken op basis van een grootschalig onderzoek.
Zelfbeschadiging voorspelt psychische problemen en middelengebruik

Het onderzoek maakt deel uit van een van 's werelds grootste populatieonderzoeken: Children of the 90's. Bijna een vijfde deel (19%) van de deelnemers (4.799 adolescenten) had in het verleden aan zelfbeschadiging gedaan. De meesten hebben hiervoor nooit professionele hulp gezocht.

 

Zelfbeschadiging, of automutualatie, bleek een voorspeller voor latere depressie en angst, drugsmisbruik en overmatig drinken en roken. Zelfbeschadiging met suïcidale intenties voorspelde slechtere schoolprestaties, schooluitval en werkeloosheid.

 

Dr. Becky Mars, een van de onderzoekers, zegt dat hiermee voor het eerst is aangetoond dat jongeren die zichzelf beschadigen een verhoogd risico hebben op een aantal ernstige problemen in de volwassenheid. Het is niet gezegd dat zelfbeschadigend gedrag een directe oorzaak is van deze problemen. Maar het is zeker wel een teken dat niet 'alles in orde' is. Zorgprofessionals moeten alert zijn op zelfbeschadigend gedrag en het vroegtijdig signaleren.

 

Er is nu nog veel onbegrip onder hulpverleners en opvoeders, ook als het gaat om zelfbeschadiging zonder suïcidale intenties. Het moet dus zeker niet als iets triviaals worden gezien, blijkt nu uit dit onderzoek.

 

Bron: sciencedaily, www.sciencedaily.com

 

Het Nederlands Dagblad publiceerde een interview met iemand die zichzelf jarenlang sneed. Klik hier om het artikel ‘Soms sneed ik me meerdere keren per dag’ te lezen.



Naar homepage



Relevante categorieën: