Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Yucel-Methode effectief in eigen kracht

Hulpverlening is vrijwel altijd gebaseerd op taal en dat is niet altijd voordelig. Spreek je dezelfde taal? Zijn de mensen met en voor wie je werkt daarop ingesteld? Sinds kort is er een nieuwe verbeeldende methode om eigen kracht te bevorderen en problemen herkenbaar te krijgen: de Yucel-Methode.
Yucel-Methode effectief in eigen kracht

Waarom de Yucelmethode?

Goede hulpverlening helpt mensen zoveel mogelijk hun eigen kracht te gebruiken bij het verhelderen en oplossen van problemen. In de huidige tijd komt op dit uitgangspunt steeds meer nadruk te liggen.

De Yucelmethode is ontworpen om arbeidsorganisaties, mensen, gezinnen, families en netwerken te helpen om vanuit hun eigen kracht en met tijdelijke ondersteuning hun problemen te zien, te benoemen en te overwinnen.  Bestaande hulpverlening, coaching en ondersteuning werkt primair met taal. Dat is in veel gevallen onduidelijk of  te abstract  De Yucelmethode maakt probleemanalyses tastbaar, zichtbaar en concreet.


Wat is de Yucelmethode?

De Yucelmethode houdt in dat de hulpvrager (een organisatie, persoon, gezin of familie) een kleurrijke, visuele weergave van zijn levenssituatie bouwt. De opstelling omvat de hulpvrager zelf (een balk), steunende factoren (T-vormige, gekleurde blokken) en belastende factoren (rechthoekige, gekleurde blokken). De afmetingen en de kleur van de blokken, de eigenschappen van de balk en het simpele opbouwen van een voorstelling zorgen voor structuur en focus voor de persoon in kwestie. De hulpvrager kan uitkiezen welk type blok van welke grootte en welke kleur het beste past bij een bepaalde last of probleem.


Hoe werkt de Yucelmethode?

Door het al pratend bouwen van opstellingen krijgen hulpvragers inzicht in hun problematiek, maken ze een ander verhaal rond hun problemen, komen zij bijvoorbeeld toe aan acceptatie en rouw en raken zij weer in verbinding met hun eigen context. Mensen ervaren door de methode ontwikkeling, zelfcontrole en een toename van eigen kracht en motivatie.


Wie kunnen de methode gebruiken?

Omdat de Yucel-methode breed toepasbaar is is het gebruik hiervan bijvoorbeeld bedoeld voor Systeem-, familie- en psychotherapeuten, mediators, coaches, sociale wijkteams , (residentiële) jeugdzorg,  medewerkers verslavingszorg, maatschappelijk werkers, reclasseringswerkers, SPH’ers, SPV-en, psychologen, psychiaters, huisartsen, POH’ers, medewerkers in de ouderenzorg, medewerkers MEE, medewerkers gemeentelijk WMO-loket.

 

Voor wie wordt de methode gebruikt?

Jeugdige GGz cliënten , LVG cliënten, ouderen, niet talige mensen, migranten, kwetsbare jongeren, mensen met een verslaving, kwetsbare doelgroepen bekend bij de sociale dienst, jongeren en volwassenen in detentie (als voorbereiding op ontslag), kwetsbare families, mensen met problemen in de partnerrelatie, organisaties.

 

Scholing en training

Yucel biedt zijn training aan via logavak en bijvoorbeeld via de JeugdhulpAcademy. Iedere deelnemer ontvangt een lesboek en een Yucel-blokkenkist.

 

Bronnen

Youtube

Artikel Volkskrant

Convalescent (review)

Soziodigitaal

 



Naar homepage