Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

WRR: 'Wees realistisch over redzaamheid'

De overheid verwacht van burgers steeds vaker dat ze zelfredzaam zijn op het gebied van gezondheid, persoonlijke financiƫn en de arbeidsmarkt. Met het rapport 'Weten is nog geen doen' (foto) vraagt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) aandacht voor het belang van niet-cognitieve vermogens, zoals een doel stellen, in actie komen, volhouden en kunnen omgaan met verleiding en tegenslag.
WRR: 'Wees realistisch over redzaamheid'

 

Volgens de WRR gaat de overheid te veel uit van het beeld dat burgers zelfredzaam zijn. Er is een 'behoorlijk verschil tussen wat van burgers wordt verwacht en wat zij daadwerkelijk aankunnen'. De WRR is een belangrijk onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet.

Doenvermogen
Kennis en intelligentie alleen zijn niet genoeg voor redzaamheid. Weten is nog geen doen. Naast denkvermogen is 'doenvermogen' minstens zo belangrijk om aan de hoge eisen van de participatiesamenleving te kunnen voldoen. 'Doenvermogen is het vermogen om in actie te komen, om het hoofd voldoende koel te houden, en om vast te houden aan goede voornemens.'

Goede opleiding
Ook mensen met een goede opleiding en een goed inkomen kunnen in moeilijkheden komen omdat ze even niet opletten of zaken voor zich uitschuiven. Dat geldt zeker op een momenten dat het leven tegenzit, zoals bij een echtscheiding, faillissement of ontslag. En soms is het juist de overheid die mensen minder redzaam maakt, omdat ze onvoldoende rekening houdt met verschillen in het doenvermogen van burgers.
Bron: www.wrr.nlNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.