Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Wijkteamcoach mag sneller hulp inschakelen'

Arnhemmers vinden dat wijkteamcoaches sneller hulp moeten inschakelen. Dat blijkt uit een inwonerservaringsonderzoek van de gemeente Arnhem onder klanten van de sociale wijkteams.
'Wijkteamcoach mag sneller hulp inschakelen'

Voor dit onderzoek werden twintig interviews gehouden en vulden 1033 inwoners een enquête in. De coaches bepalen welke ondersteuning Arnhemmers krijgen. De conclusie van het onderzoek is volgens de gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek dat de dienstverlening over het algemeen voldoet aan de verwachting van de Arnhemmers. Volgens de onderzoekers zijn de ervaringen met de coaches overwegend goed. Ook zijn de bewoners tevreden over het feit dat de gesprekken thuis plaatsvinden.

Snellere hulp
Maar de inwoners vinden wel dat de hulp sneller mag worden ingezet. Volgens de wijkteamcoaches is dat niet altijd mogelijk. Als er sprake is van een complexe hulpvraag is volgens hen eerst een goede analyse van het probleem nodig. Ook vinden zij dat inwoners in hun eigen netwerk (familie, vrienden) moeten nagaan of er hulp kan worden geboden.

Rol paste niet
Sinds begin 2015 kent Arnhem acht wijkteams jeugd en acht wijkteams volwassenen. De Arnhemse wijkteamcoaches kwamen in augustus 2015 in het nieuws toen enkelen van de 150 wijkteamcoaches opstapten; na een half jaar waren ze erachter gekomen dat de nieuwe rol niet bij hen paste. Het ging bijvoorbeeld om ouderenwerkers en maatschappelijk werkers die als wijkcoach moesten bepalen of iemand met een beperking in aanmerking kwam voor een traplift. 'En dat leidde volgens zorgverleners tot spanningen en ontevreden cliënten,' schreef De Gelderlander toen.



Naar homepage