Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Wijkteam Zaandam pakt laaggeletterdheid aan

Het Sociaal Wijkteam Zaandam-Zuid startte op maandag 5 september in de Week van de Alfabetisering met de aanpak van laaggeletterdheid.
Wijkteam Zaandam pakt laaggeletterdheid aan

Cliënten van het Sociaal Wijkteam Zaandam-Zuid komen regelmatig met (overheids)formulieren die ze zelf niet kunnen invullen. Ook iets aanvragen via een website lukt hen vaak niet zelf. Grote kans dat deze cliënten problemen hebben met lezen en schrijven. Het is vaak geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen.

Belangrijk
Wijkteamprofessionals komen met veel bewoners in contact. Daarom vindt het wijkteam het belangrijk dat ze moeite met lezen en schrijven goed kunnen signaleren en bespreken. Moeite met lezen en schrijven werkt door in verschillende levensdomeinen. Bij mensen die door taalscholing beter kunnen lezen en schrijven, neemt de zelfredzaamheid toe, stelt het wijkteam. Beter leren lezen, schrijven, rekenen en/of omgaan met de computer heeft een positieve impact, ook op de langere termijn.

Taal als middel
Om samen te werken aan beter lezen en schrijven en formulieren begrijpen heeft het Sociaal Wijkteam Zaandam-Zuid samen met Stichting Lezen & Schrijven het project 'Taal als middel' opgezet. In gesprekken met de wijkbewoners wordt gebruik gemaakt van de Taalmeter, de Rekenmeter of Digimeter van Stichting Lezen & Schrijven als vast onderdeel van het werkproces. Deze screeningsinstrumenten stellen in korte tijd vast of iemand mogelijk moeite heeft met lezen, rekenen of omgaan met de computer.

Passend traject
De tests worden afgenomen door medewerkers van het Sociaal Wijkteam. Samen wordt besproken wat er op grond van de testuitslagen nodig is. Vervolgens wordt er een passend (taal)traject aangeboden, zoals Nederlandse les, Taal en de opvoeding van kinderen of omgang met financiën (rekenvaardigheden).
Het signaleren en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid is vanaf nu ook standaard onderdeel van het dagelijks werk.

Bron: www.rodi.nl

 



Naar homepage