Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Wijkteam komt op school in Hollands Kroon

In de gemeente Hollands Kroon komt het wijkteam vanaf dit schooljaar op school. Dat besluit is genomen na onderzoek door Incluzio Hollands Kroon (leverancier van sociale basiszorg) en het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs, waarin 28 basisscholen verenigd zijn. Het doel is de samenhang tussen zorg en ondersteuning thuis en het basisonderwijs te verbeteren.
Wijkteam komt op school in Hollands Kroon


Het gaat erom dat de ouders en het kind zelf, eventueel met wat hulp, weer verder kunnen. Goede afstemming tussen ouders, school en andere ondersteuning is hierbij van belang. 'Samen kwamen we tot de conclusies dat het integreren van het schoolmaatschappelijk werk in het wijkteam de beste manier is om dit te realiseren,' zegt de gemeente Hollands Kroon.

Kop van Noord-Holland
De gemeente Hollands Kroon (47.000 inwoners) ligt in de kop van Noord-Holland en ontstond op 1 januari 2012 na de fusie van de gemeenten Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp. Het doel van de nieuwe aanpak is om op een laagdrempelige manier voor ieder gezin toegankelijk te zijn, zodat als er vragen zijn of als het even niet helemaal lukt, in een vroeg stadium ondersteuning wordt geboden.

Eigen wijkteammedewerker
Elke basisschool krijgt een eigen professional uit het wijkteam toegewezen, iemand die op vaste tijden aanwezig is op de school. Op deze manier leren school, leerlingen en ouders de medewerker van het wijkteam kennen en kunnen zij snel een beroep op hem of haar doen bij vragen rondom opgroeien en opvoeden. Dit kunnen zowel vragen zijn over de thuissituatie als over de schoolsituatie. Bij opvoedvragen is de wijkteammedewerker ook beschikbaar voor ouders. Hij of zij kijkt naar de gehele gezinssituatie en gaat met het gezin in gesprek om te komen tot de best passende ondersteuning.

Mee & de Wering
Incluzio Hollands Kroon werkt samen met Mee & de Wering, aanbieder van schoolmaatschappelijk werk. 'Momenteel maken we afspraken over het detacheren van een schoolmaatschappelijk werker aan het wijkteam, zodat alle kennis die de afgelopen jaren is opgebouwd, behouden blijft,' aldus de gemeente.
Bron: www.hollandskroon.nlNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.