Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Wijkgericht Werken is hot!

In snel tempo ontstaan wijk- en buurtteams waarin professionals van diverse disciplines en afkomstig uit verschillende sectoren samenwerken om basisdienstverlening te realiseren. Het doel is om lokaal maatwerk te bieden. Waar nodig wordt aanvullende zorg ingeschakeld, vanuit de ggz, de verstandelijk gehandicaptenzorg of de verslavingszorg. Er ontstaan lokale netwerken met gezondheidspraktijken, vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven.
Wijkgericht Werken is hot!


Tijdens het MiddagSymposium Werken in de wijk op 6 juni 2016 wordt zoveel mogelijk ingegaan op tal van deze ontwikkelingen. Jean Pierre Wilken belicht onder meer de nieuwe samenwerkingsvormen die ontstaan zoals in buurt- en wijkteams waarin professionals interdisciplinair samenwerken. Professionals werken niet alleen als brede generalist, maar zijn tevens aanspreekbaar op specifieke deskundigheid. Ook is er aandacht voor de gezonde wijk. Maatschappelijk meedoen, sociale contacten, een zinvolle dagbesteding, het draagt bij aan ons welbevinden, aan onze kwaliteit van leven. We voelen ons niet alleen gezonder, maar zijn dat vaak ook.

Verder wordt ingegaan op interprofessioneel samenwerken in de wijk, toegespitst op ouderen. Enkele ervaringen uit een praktijkonderzoek worden aangehaald. Deze zijn gericht op een nieuw instrument waarmee interprofessionele teams de kwaliteit van hun samenwerking kunnen bewaken. Een ander belangrijk aandachtspunt is het samenspel tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Hoe voorkom je overbelasting en vind je de beste balans?

Aanleiding voor het MiddagSymposium is de verschijning van het Handboek Werken in de Wijk (leverbaar vanaf 6 juni 2016) waarin deze ontwikkelingen worden belicht.


Voor meer informatie over het MiddagSympoisum zie www.060616.logacom.nl



Naar homepage