Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Vluchtelingkind moet naar peuterspeelzaal'

Jonge kinderen van vluchtelingen in asielzoekerscentra moeten naar de peuterspeelzaal kunnen om leerachterstanden te voorkomen. Dat vinden de brancheorganisaties van basisscholen en peuterspeelzalen.
'Vluchtelingkind moet naar peuterspeelzaal'

In de asielzoekerscentra zitten zeker 2500 kinderen jonger dan 4 jaar. Ze wachten met hun ouders op een verblijfsvergunning en wonen vaak langer dan 1 jaar in een azc. Voor kinderen vanaf 4 jaar wordt hard gewerkt om ze zo snel mogelijk op een basisschool te krijgen. De kleintjes moeten het echter meestal doen met een lokaal waar ze af en toe eventjes mogen spelen. 'Dat is een gemiste kans,' meent woordvoerder Ad Veen van de PO Raad (vertegenwoordiger van basisscholen).

 

Grote achterstand

Als de peuters eenmaal 4 jaar zijn, komen ze met een grote achterstand op de basisschool en zijn taallessen onnodig duurder. Dat betogen de MOgroep (brancheorganisatie van peuterspeelzalen) en PO Raad. Veen: 'Jonge kinderen leren op deze leeftijd door samen te spelen, ook dat draagt bij aan een goede ontwikkeling van deze kinderen.'

De MOgroep vindt dat het Rijk meer geld moet uittrekken om alle peuters professionele opvang te kunnen bieden. 'Het hangt nu af van de politieke en financiële positie van een gemeente,' constateert beleidsadviseur Eline Kolijn.

Bron: AD/PZC.



Naar homepage