Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Vaker psychische klachten bij naasten van verslaafden

Naasten van personen met verslavingsproblemen hebben vaker last van psychische klachten en verzuimen vaker van hun werk. Ze hebben bovendien meer behoefte aan steun uit hun omgeving dan ze nu krijgen. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut.
Vaker psychische klachten bij naasten van verslaafden

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen het beeld van de medewerkers van de Alcohol en Drugs Infolijn. Zij voerden in de afgelopen twintig jaar veel gesprekken met naasten van verslaafden en merkten dat deze groep zwaar belast wordt. Om aandacht voor deze problemen te vragen en de naasten te informeren en te steunen, werd in 2012 het project Verslaafd aan Jou gestart.

285 naasten
Aan het onderzoek namen 285 naasten deel: mensen die met een verslaafde in een huis woonden of minimaal twee keer per week contact hadden met de verslaafde. Om na te gaan of deze groep verschilde van de algemene bevolking werden zij vergeleken met ruim 4600 volwassenen uit het NEMESIS-2, een studie naar psychische aandoeningen onder de Nederlandse bevolking.

Verhoogd risico
Door de zware belasting en soms geïsoleerde positie, lopen naasten van personen met verslavingsproblemen een matig tot sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressieve stoornis of angststoornis. Bijna alle naasten ervoeren een matige (47 procent) of hoge (48 procent) mate van psychische klachten in de afgelopen maand, tegenover respectievelijk 19 procent en 2 procent in de algemene bevolking.

Gevoel alleen te staan
Maar liefst 72 procent van de naasten had de hele tijd of meestal het gevoel overal alleen voor te staan, het gevoel dat de omgeving hun situatie niet begreep en/of het gevoel dat zij financiële, huishoudelijke of sociale taken moesten overnemen van de persoon met verslavingsproblematiek. En in de afgelopen maand verzuimden de naasten gemiddeld 12,7 dagen bij het uitvoeren van hun (vrijwilligers)werk of normale bezigheden, tegenover gemiddeld 3,3 dagen in de algemene bevolking.
Bron: Trimbos Instituut



Naar homepage