Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Traumacongres 14 maart

De cijfers liegen er niet om: vier op de vijf mensen maken in het leven één of meerdere schokkende gebeurtenissen mee. Van hen ontwikkelt 10% een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Als hulp-, zorg- of dienstverlener heeft u tijdens uw werk regelmatig te maken met cliënten en patiënten die traumatische ervaringen te verwerken hebben. De signalering, begeleiding en behandeling van getraumatiseerde mensen is geen gemakkelijke opgave. Want hoe herkent u een trauma? En wanneer is er wel of geen sprake van psychotrauma?
Traumacongres 14 maart


Traumatische ervaringen kunnen littekens achterlaten, ook bij (jong)volwassenen. Hierbij gaat het om zowel psychologische als fysieke gevolgen. Het in staat stellen van een cliënt of patiënt om een trauma te verwerken is dus van groot belang; wanneer een verwerkingsproces niet goed verloopt of stagneert, kan zich een PTSS ontwikkelen.

 

Voor het congres (Psycho)Trauma  op 14 maart aanstaande is een aantal experts bijeen gebracht die ieder vanuit een eigen invalshoek informatie bieden over zienswijze, diagnostiek, behandeling en begeleiding. Zo verneemt u alles over nieuwe innovatieve trauma-behandelmethodieken en leert u over de behandeling van de gevolgen van seksueel geweld met EMDR. Ook komt de vraag aan bod of er gestreefd moet worden naar eenheid in methodieken of dat variatie in interventies juist aangewezen is?

Enkele sprekers en thema's

Behandeling van de gevolgen van seksueel geweld met EMDR
Dr. Iva Bicanic, klinisch psycholoog. Hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum en het Centrum Seksueel Geweld, Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Prof.dr. Ad de Jongh, Gz-psycholoog. Bijzonder Hoogleraar Angst- en gedragsstoornissen, Universiteit van Amsterdam. 

Behandeling van PTSS: one-size fits all of juist een diversiteit aan technieken?
Dr. Mariel Meewisse werkt als klinisch psycholoog en hoofd inhoudelijk beleid psychotrauma bij GGZ Noord-Holland Noord.

De tijd en wonden: Behandelingsstrategieën bij complexe traumaproblematiek na oorlogservaringen.  
Dr. Trudy Mooren, klinisch psycholoog/psychotherapeut, Stichting Centrum ‘45; universitair hoofddocent Klinische Psychologie, Universiteit Utrecht. 

 

Deel nemen aan het congres en ook Sozio-abonnee? Profiteer van abonnekorting en kijk op deze pagina.

 

 



Naar homepage