Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Tielse jeugdwijkteams zijn een succes

De proef met vier jeugdwijkteams in Tiel (foto) werpt zijn vruchten af, al laat de bekendheid met de wijkteams nog te wensen over. De proef startte in september 2014 en heeft een doorlooptijd tot september dit jaar.
Tielse jeugdwijkteams zijn een succes

Het beeld van een geslaagd experiment komt naar voren in een eindevaluatierapport van de pilot, waarbij multidisciplinaire teams met hulpverleners worden ingezet om jongeren en gezinnen met problemen te ondersteunen en indien nodig door te verwijzen naar specialisten.

Goed en passend
Uit de evaluatie blijkt dat 80 procent van de ondervraagde cliënten de hulp goed en passend bij de hulpvraag vindt. 82 procent noemt de hulp snel en 86 procent is te spreken over het feit dat hulpverleners samen met de cliënt naar oplossingen zoeken. Ook positief is dat 50 procent van de trajecten binnen drie maanden is afgerond. Daarnaast is het aantal trajecten dat wordt afgehandeld zonder doorverwijzing naar specialistische hulp gestegen van 50 procent in 2014 naar 70 procent in 2015.

Aanbevelingen
Het rapport laat verder zien dat het aantal Tielse jongeren dat onder jeugdbescherming of jeugdreclassering valt in drie jaar tijd is teruggelopen van 2,5 naar 1,2 procent. Een andere conclusie is dat Tiel minder dan in andere middelgrote gemeenten met een centrumfunctie op jeugdhulp is aangewezen. Het college van b en w adviseert de gemeenteraad dan ook om in 2017 met de jeugdwijkteams door te gaan. Wel moeten de omvang en de samenstelling van de teams in de toekomst beter aansluiten op de problematiek in de afzonderlijke wijken. Twee andere aanbevelingen zijn: meer samenwerking met aanwezige basisvoorzieningen en investeren in wijkteams om vroegsignalering mogelijk te maken.

Meer bekendheid
Uit de evaluatie blijkt bovendien dat wijkteams niet altijd kunnen terugvallen op het netwerk van de jongeren. In wijken met grotere problemen, met name Tiel-West en Tiel-Oost, is de capaciteit van de wijkteams vaak ontoereikend. Ook moeten de wijkteams meer bekendheid krijgen. Slechts 32 procent van de cliënten wist bij wie ze met hun problemen konden aankloppen.

Bron: www.stadburen.nl

 



Naar homepage