Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Teledoc over hypermoderne gevangenis

Maandag 19 februari, 20.25 uur bij de VPRO op NPO 2: de Teledoc Bewaarders over de moderne gevangenispraktijk vanuit het nieuwe, hypermoderne Justitieel Complex Zaanstad.
Teledoc over hypermoderne gevangenis

 

Na de sluiting van een aantal verouderde gevangenissen, zoals de Bijlmerbajes, verrijst Justitieel Complex Zaanstad. De nieuwe, hypermoderne inrichting moet voor meer efficiëntie zorgen en meer gevangenen huisvesten waarvoor – in theorie – juist minder personeel nodig is. De inzet van slimme, computergestuurde technieken moet hierbij helpen.

Reïntegreren binnen de muren
Ook de manier van werken is anders. Gedetineerden reïntegreren al binnen de muren. Ze worden daarbij aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en kunnen daar meer bewegingsvrijheid mee verdienen. Aan het personeel de taak dit in goede banen te leiden. Wat doet deze grotere zelfredzaamheid met de gevangenen? Wat betekent de nieuwe werkwijze voor de bewaarders die al dagelijks te maken hebben met agressie, manipulatie en psychische stoornissen? Bewaarders portretteert team Noord terwijl het de theorie omzet in de praktijk.



Naar homepage