Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Sterke stijging ondertoezichtstellingen

Er is in tien jaar tijd een sterke stijging van het aantal minderjarigen dat onder toezicht gesteld wordt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).
Sterke stijging ondertoezichtstellingen

 

Eind september 2012 waren bijna veertigduizend minderjarigen ondertoezicht gesteld of een onder voogdij. Dat zijn er ruim anderhalf keer zo veel als tien jaar geleden. De lichtere maatregel ondertoezichtstelling wordt de laatste decennia veel vaker toegepast dan voogdij.
 
Steeds meer kinderen staan onder toezicht
Eind september 2012 stonden 31.000 onder toezicht, anderhalf keer zo veel als in 2001. Ondertoezichtstelling is de meest voorkomende maatregel van kinderbescherming. Hierbij raken de ouders het gezag niet kwijt, maar wordt dit wel beperkt. Ruim de helft van de kinderen blijft thuis wonen. In dat geval houdt de gezinsvoogd een oogje in het zeil. Een kind kan ook in een pleeggezin of instelling worden geplaatst.
In 2011 kwamen bijna elfduizend kinderen nieuw onder toezicht te staan. Dat zijn er ruim twee keer zo veel als in 2001. Het aantal ondertoezichtstellingen is vooral tussen 2001 en 2007 gestegen. Deze toename is mede te verklaren door de toegenomen aandacht voor kindermishandeling.
 
Jaarlijks worden 1,5 duizend kinderen onder voogdij gesteld
Eind september 2012 stonden ongeveer achtduizend kinderen onder voogdij, ruim anderhalf keer zo veel als in 2001. Wanneer ouders de verzorging en opvoeding van een kind niet aankunnen of het kind ernstig verwaarlozen of misbruiken, kan het kind onder voogdij worden gesteld. Al sinds de invoering van de ‘Kinderwetten’ in 1901 is het mogelijk een kind in het uiterste geval bij de ouders weg te halen. Het kind gaat dan naar een pleeggezin of een instelling. In 2011 werden 1500 onder voogdij geplaatst, een verdubbeling ten opzichte van 2001.

Bron: CBS


Naar homepage



Relevante categorieën:

OTS |